W moim domu keczup musi zawsze być pod ręką. Mam swoje ulubione marki, ale domowy keczup jest niezastąpiony. Spróbujcie i przekonajcie się sami 🙂
Składniki na 5 butelek (po ok. ¼ l):
3 kg dojrzałych pomidorów
½ kg cebuli
3 ząbki czosnku
1 spory seler (ok. 25 dag)
6 łyżek oleju
sól, biały pieprz
20 dag brązowego cukru
1 łyżka sproszkowanej, słodkiej papryki
200 ml czerwonego octu winnego
szczypta pieprzu kajeńskiego
Przygotowanie:
Pomidory umyć, pokroić w grubą kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, niezbyt drobno posiekać.
Seler obrać, pokroić w kostkę.
Wszystkie warzywa poddusić na rozgrzanym oleju, dodać 15 dag cukru, niepełną łyżkę soli, słodką paprykę i 150 ml octu. Wymieszać, gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 40 minut.
Butelki umyć i wyparzyć.
Miękkie warzywa przetrzeć przez sitko, wlać do garnka. Gotować bez przykrycia przez 1 – 1 ½ godz. Mieszając, aż powstanie gęsta masa.
Gotowy keczup doprawić do smaku pozostałym cukrem i octem, dodać sól, pieprz i pieprz kajeński. Wrzący rozlać do butelek, natychmiast zakręcić. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Warianty:
Na bazie tego przepisu można przygotować keczup pikantny z dodatkiem 5-6 strączków chilli lub keczup curry, zastępując sproszkowaną paprykę 3 łyżeczkami curry i 2 łyżeczkami drobno posiekanego imbiru.
* Jeżeli posiadasz robota kuchennego, można ułatwić sobie pracę siekając pomidory w misie przy użyciu noży, następnie – zmieniając nakładkę na tarkę o grubych oczkach, zetrzeć selera z czosnkiem. Gotować od razu tak, jak w dalszej części przepisu.
Bardzo smaczny .Ja lubię bardzo delikatne w smaku.