Keks to jedno z klasycznych ciast. Podobnie jak piernik im dłużej stoi, tym jest smaczniejsze. Trudność jego wykonania zależy od przepisu, jaki mamy. Specjalnie dla Was sprawdzona receptura, która gwarantuje udany wypiek.
Składniki:
– 4 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 30 dag margaryny
– 6 jajek
– 1,5 szklanki cukru pudru
– cukier waniliowy
– ok. 30 dag wybranych bakalii (owoce kandyzowane, orzechy, rodzynki)
– polewa czekoladowa i wiórki kokosowe do dekoracji
Wykonanie:
- Margarynę ucierać z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Połączyć z masą jajeczną.
- Rodzynki opłukać, zalać ciepłą wodą i pozostawić na 30 min. Odsączyć. Pozostałe bakalie pokroić na kawałki i wraz z rodzynkami obtoczyć w mące. Wymieszać z ciastem.
- Formę natłuścić margaryną, oprószyć bułką tartą. Przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię.
- Piec ok. 1,5 godziny w 190 ̊C, ostudzić. Poziom upieczenia ciasta sprawdzać drewnianym patyczkiem.