Keks to jedno z klasycznych ciast. Podobnie jak piernik im dłużej stoi, tym jest smaczniejsze. Trudność jego wykonania zależy od przepisu, jaki mamy. Specjalnie dla Was sprawdzona receptura, która gwarantuje udany wypiek.

Składniki:

– 4 szklanki mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 30 dag margaryny

– 6 jajek

– 1,5 szklanki cukru pudru

– cukier waniliowy

– ok. 30 dag wybranych bakalii (owoce kandyzowane, orzechy, rodzynki)

– polewa czekoladowa i wiórki kokosowe do dekoracji

Wykonanie:

  1. Margarynę ucierać z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Połączyć z masą jajeczną.
  2. Rodzynki opłukać, zalać ciepłą wodą i pozostawić na 30 min. Odsączyć. Pozostałe bakalie pokroić na kawałki i wraz z rodzynkami obtoczyć w mące. Wymieszać z ciastem.
  3. Formę natłuścić margaryną, oprószyć bułką tartą. Przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię.
  4. Piec ok. 1,5 godziny w 190 ̊C, ostudzić. Poziom upieczenia ciasta sprawdzać drewnianym patyczkiem.
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments