Krewetki coraz częściej goszczą na naszych stołach, więc pora na nowe przepisy, prosto z Portugalii. Omlet z krewetkami świetnie sprawdzi się jako błyskawiczna przekąska na spotkanie towarzyskie, wystarczy wcześniej przygotować składniki, i podczas biesiady przełożyć je na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika, by po chwili, pocięty na porcję omlet powędrował na stół. Równie proste i szybkie w przygotowaniu są krewetki smażone w winie, wzbogacone dodatkiem natki pietruszki lub świeżej kolendry będą smakować wszystkim koneserom owoców morza. Smacznego!
Omlet z krewetkami
Składniki:
200 g brokułów
300 g obranych, mrożonych krewetek
2 łyżki oliwy
1 posiekana cebula
2 ząbki czosnku
150 g mrożonego groszku
100 g sera typu feta
8 jaj
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka soli, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Rozmrozić groszek i krewetki, krewetki osuszyć. Rozgrzać patelnię z oliwą, podsmażyć na niej cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać różyczki brokułów, zamieszać i smażyć na małym ogniu około 5 minut.
Dodać rozmrożone krewetki, zamieszać i smażyć przez kolejne 3 minuty. Doprawić łyżeczką solą i pieprzem.
Jajka wbić do miski, ubić ze szczypiorkiem, odstawić. Ser feta pokroić w kostkę. Na blachę do pieczenia wyłożyć zawartość patelni, dodać rozmrożony groszek i pokrojony ser. Na wierzch wylać ubite jajka i piec w piekarniku przez 15 minut, do momentu ścięcia się jajek.
Krewetki smażone w winie
Składniki:
700 g krewetek
7 ząbków czosnku
50 ml białego wina stołowego
1 cytryna
1 czerwona papryczka chili, pokrojona w paseczki
1 łyżka soli
6 łyżek oliwy
natka pietruszki lub kolendry
Przygotowanie:
Obrać krewetki i doprawić je solą. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej czosnek pokrojony w plasterki. Dodać krewetki, smażyć około 5 minut, po tym czasie dodać papryczkę (bez pestek).
Podlać winem i zagotować. Zdjąć z ognia i podawać od razu z ćwiartkami cytryny posypane zieleniną.