Krewetki coraz częściej goszczą na naszych stołach, więc pora na nowe przepisy, prosto z Portugalii. Omlet z krewetkami świetnie sprawdzi się jako błyskawiczna przekąska na spotkanie towarzyskie, wystarczy wcześniej przygotować składniki, i podczas biesiady przełożyć je na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika, by po chwili, pocięty na porcję omlet powędrował na stół. Równie proste i szybkie w przygotowaniu są krewetki smażone w winie, wzbogacone dodatkiem natki pietruszki lub świeżej kolendry będą smakować wszystkim koneserom owoców morza. Smacznego!

Omlet z krewetkami

Składniki:

200 g brokułów

300 g obranych, mrożonych krewetek

2 łyżki oliwy

1 posiekana cebula

2 ząbki czosnku

150 g mrożonego groszku

100 g sera typu feta

8 jaj

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżeczka soli, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Rozmrozić groszek i krewetki, krewetki osuszyć. Rozgrzać patelnię z oliwą, podsmażyć na niej cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać różyczki brokułów, zamieszać i smażyć na małym ogniu około 5 minut.

Dodać rozmrożone krewetki, zamieszać i smażyć przez kolejne 3 minuty. Doprawić łyżeczką solą i pieprzem.

Jajka wbić do miski, ubić ze szczypiorkiem, odstawić. Ser feta pokroić w kostkę. Na blachę do pieczenia wyłożyć zawartość patelni, dodać rozmrożony groszek i pokrojony ser. Na wierzch wylać ubite jajka i piec w piekarniku przez 15 minut, do momentu ścięcia się jajek.

Krewetki smażone w winie

Składniki:

700 g krewetek

7 ząbków czosnku

50 ml białego wina stołowego

1 cytryna

1 czerwona papryczka chili, pokrojona w paseczki

1 łyżka soli

6 łyżek oliwy

natka pietruszki lub kolendry

Przygotowanie:

Obrać krewetki i doprawić je solą. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej czosnek pokrojony w plasterki. Dodać krewetki, smażyć około 5 minut, po tym czasie dodać papryczkę (bez pestek).

Podlać winem i zagotować. Zdjąć z ognia i podawać od razu z ćwiartkami cytryny posypane zieleniną.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments