Likier kawowy jest wspaniałym trunkiem dla osób kochających słodką kawę. Sam w sobie może być doskonałym deserem, lub pysznym dodatkiem do kawałka ciasta. Może również być wykorzystany do nasączania biszkoptu do tortu, do kremu kawowego lub do tiramisu, oczywiście w wersji dla dorosłych. Przygotowanie tego zacnego trunku jest proste i nie wymaga specjalnych starań. Ważne, by uzbroić się w cierpliwość, gdyż likier wymaga czasu i leżakowania, minimum pól roku. Smacznego likieru!
Likier kawowy I
Zaparzyć w garnku 25 dkg świeżo zmielonej kawy zalewając ją 2 litrami wrzącej wody, garnek przykryć pokrywką i odstawić na 4 godziny. Kawę przecedzić i ponownie odstawić do opadnięcia osadu na dno naczynia.
Do esencji dodać 1,7 kg cukru, rozdrobnioną laskę wanilii, zagotować na małym ogniu, usuwając szumowiny. Ostudzić. Do zimnego syropu wlać 1 litr spirytusu oraz 0,25 litra rumu, dokładnie wymieszać. Ponownie przefiltrować, rozlać do butelek. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na pół roku.
Likier kawowy II
Do słoja wsypać 250 gram świeżo zmielonej kawy, wlać litr spirytusu 70%, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na dwa tygodnie.
Przygotować syrop: do garnka dodać 1 kg cukru, 1 litr wody, drobno pokrojoną laskę wanilii. Całość zagotować, odszumować, lekko ostudzić.
Ciepły syrop połączyć z przefiltrowaną nalewką, ponownie przefiltrować i rozlać do butelek.
Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na pół roku.
Likier kawowy III
Do słoja wsypać 50 całych ziaren kawy, dodać przeciętą na pół laskę wanilii, wlać litr spirytusu wymieszanego z 0,25 zimnej wody, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na tydzień.
Przygotować syrop: do garnka dodać 0,5 kg cukru, 0.25 litra wody, zagotować, odszumować, ostudzić. Ostudzony syrop cukrowy połączyć z przefiltrowaną nalewką. Wymieszać i rozlać do butelek i odstawić na pół roku.