Masełko cukiniowe z powodzeniem zastępuje wszelkie masła smakowe i popularne pasty do kanapek. Doskonale łączy się z żółtym serem lub wędliną. Podawane z tostami i plasterkami ogórka stanowi pyszną przekąskę na każdą okazję. Do wersji podstawowej można dodać na przykład odrobinę koncentratu pomidorowego lub ziarna słonecznika, by znacznie zmienić smak masełka. Smacznego!
Składniki:
1 kg młodej cukinii
1 liść laurowy
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy lub masła
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cukinię obrać ze skórki, odciąć końce i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich lub dużych oczkach. Startą cukinię posolić, przełożyć do sita i odstawić na ok. 15 minut, żeby puściła sok. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę. Gdy będzie szklista, dodać wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek.
Cukinię odcisnąć z nadmiaru płynu i dodać do cebuli razem z liściem laurowym. Podsmażyć razem, często mieszając przez ok. 10 minut do zmięknięcia cukinii. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, ewentualnie rozdrobnić do uzyskania pożądanej konsystencji masełka.
Masełko przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
* Warianty
Do wersji podstawowej:
Masełko cukiniowe pomidorowe – dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i szczyptę ostrej papryki.
Masełko cukiniowe paprykowe – dodać drobno posiekaną 1 zgrillowaną paprykę.
Masełko cukiniowe marchewkowe – zetrzeć na tarce 1 marchewkę, dodać na początku do duszenia. Ostudzić i zblendować, dodać 1 serek typu Philadelphia.
Masełko cukiniowe ze słonecznikiem – dodać 1/4 szklanki uprażonych ziaren słonecznika, rozdrobnionych w blenderze. Skropić odrobiną soku z cytryny.
Małgorzata jestem pod wrażeniem. Życzę wszystkiego dobrego 🤗