Curry to potrawa wywodząca się z kuchni indyjskiej, swą nazwę zawdzięczająca mieszance przypraw, w której skład wchodzą m.in. kurkuma, czarny pieprz, chili, cynamon, imbir, kumin, kolendra, kardamon i anyż. Czy to w wersji wegetariańskiej, czy z wykorzystaniem mięsa lub ryb, dzięki właśnie bogatej kompozycji przypraw, curry jest tak charakterystyczne w swej barwie, aromacie i smaku. Smacznego curry!

Składniki:

½ szklanki rodzynek

½ szklanki soku pomarańczowego

750 g marchewki

250 g pietruszki

2 cebule

3 łyżki wody

½ szklanki wywaru warzywnego (gorącego)

50 g płatków migdałowych

1 łyżka masła

1-2 łyżki curry

sól, pieprz

1 szklanka ugotowanego ryżu

Przygotowanie:

Rodzynki namoczyć w soku pomarańczowym. Marchew pokroić cieniutko w plasterki, pietruszkę w słupki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

W garnku podgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę i lekko podsmażyć. Dodać curry, zamieszać. Dodać wodę i marchew, dusić pod przykryciem 5 minut. Do garnka dodać gorący wywar z warzyw, pietruszkę oraz rodzynki z sokiem. Przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu około 12 minut.

Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe. Do garnka dodać ugotowany ryż, masło, sól i pieprz, doprawić ewentualnie odrobiną curry. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Przełożyć na półmisek, posypać płatkami migdałowymi.

* Zamiast płatków migdałów można wykorzystać ziarna słonecznika.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments