Curry to potrawa wywodząca się z kuchni indyjskiej, swą nazwę zawdzięczająca mieszance przypraw, w której skład wchodzą m.in. kurkuma, czarny pieprz, chili, cynamon, imbir, kumin, kolendra, kardamon i anyż. Czy to w wersji wegetariańskiej, czy z wykorzystaniem mięsa lub ryb, dzięki właśnie bogatej kompozycji przypraw, curry jest tak charakterystyczne w swej barwie, aromacie i smaku. Smacznego curry!
Składniki:
½ szklanki rodzynek
½ szklanki soku pomarańczowego
750 g marchewki
250 g pietruszki
2 cebule
3 łyżki wody
½ szklanki wywaru warzywnego (gorącego)
50 g płatków migdałowych
1 łyżka masła
1-2 łyżki curry
sól, pieprz
1 szklanka ugotowanego ryżu
Przygotowanie:
Rodzynki namoczyć w soku pomarańczowym. Marchew pokroić cieniutko w plasterki, pietruszkę w słupki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W garnku podgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę i lekko podsmażyć. Dodać curry, zamieszać. Dodać wodę i marchew, dusić pod przykryciem 5 minut. Do garnka dodać gorący wywar z warzyw, pietruszkę oraz rodzynki z sokiem. Przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu około 12 minut.
Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe. Do garnka dodać ugotowany ryż, masło, sól i pieprz, doprawić ewentualnie odrobiną curry. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Przełożyć na półmisek, posypać płatkami migdałowymi.
* Zamiast płatków migdałów można wykorzystać ziarna słonecznika.