Jest to po klasycznym hummusie, najbardziej popularna wersja pasty z ciecierzycy. Dzięki dodatkowi pieczonego buraka jest nieco słodszy od wersji klasycznej hummusu i ma piękny, głęboki kolor. Kto kocha aromatyczne smaki Bliskiego Wschodu, koniecznie musi wypróbować i ten przepis. Smacznego!

Hummus z burakiem

Składniki:

1 porcja klasycznego hummusu

1 mały czerwony burak

oliwa z oliwek

2 łyżki za’ataru

Przygotowanie:

Buraka umyć, przekroić na pół i szczelnie zawinąć w folię aluminiową. Pie do miękkości przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.

Burak jest upieczony, gdy jest miękki podczas nakłucia go widelcem.

Buraka po upieczeniu ostudzić, obrać ze skórki.

Połączyć z pozostałymi składnikami hummusu klasycznego, za pomocą blendera miksować na gładką masę.

Gotowy hummus przełożyć do salaterki, polać oliwą z oliwek oraz posypać za’atarem.

Hummus klasyczny

Składniki:

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka

4 łyżeczki soku z cytryny

otarta skórka z cytryny

2 ząbki czosnku

2 łyżki pasty sezamowej Tahini

1 łyżka oliwy

½ łyżeczki kminu rzymskiego

2 łyżki lodowatej wody

1 łyżeczka sody do namaczania ciecierzycy

Przygotowanie:

Ciecierzycę wieczorem opłukać, zalać zimną wodą ok. 1 cm nad ziarnami, dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i odstawić na noc w garnku, w którym będzie gotowana. Następnego dnia wylać wodę, nalać świeżą, lekko posolić  i gotować do miękkości (można namaczać bez sody).

Zmiksować ciecierzycę, dodać wodę i sok z cytryny oraz pozostałe składniki. Miksować do uzyskania jednolitej masy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments