Jest to po klasycznym hummusie, najbardziej popularna wersja pasty z ciecierzycy. Dzięki dodatkowi pieczonego buraka jest nieco słodszy od wersji klasycznej hummusu i ma piękny, głęboki kolor. Kto kocha aromatyczne smaki Bliskiego Wschodu, koniecznie musi wypróbować i ten przepis. Smacznego!
Hummus z burakiem
Składniki:
1 porcja klasycznego hummusu
1 mały czerwony burak
oliwa z oliwek
2 łyżki za’ataru
Przygotowanie:
Buraka umyć, przekroić na pół i szczelnie zawinąć w folię aluminiową. Pie do miękkości przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.
Burak jest upieczony, gdy jest miękki podczas nakłucia go widelcem.
Buraka po upieczeniu ostudzić, obrać ze skórki.
Połączyć z pozostałymi składnikami hummusu klasycznego, za pomocą blendera miksować na gładką masę.
Gotowy hummus przełożyć do salaterki, polać oliwą z oliwek oraz posypać za’atarem.
Hummus klasyczny
Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka
4 łyżeczki soku z cytryny
otarta skórka z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki pasty sezamowej Tahini
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżki lodowatej wody
1 łyżeczka sody do namaczania ciecierzycy
Przygotowanie:
Ciecierzycę wieczorem opłukać, zalać zimną wodą ok. 1 cm nad ziarnami, dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i odstawić na noc w garnku, w którym będzie gotowana. Następnego dnia wylać wodę, nalać świeżą, lekko posolić i gotować do miękkości (można namaczać bez sody).
Zmiksować ciecierzycę, dodać wodę i sok z cytryny oraz pozostałe składniki. Miksować do uzyskania jednolitej masy.