Soczysta, smażona ryba w towarzystwie duszonych warzyw, to klasyka polskiej kuchni, serwowana w każdym domu. Dzięki kolorowym warzywom oraz przyprawom korzennym, doskonale uzupełnia nie tylko świąteczne menu. Ryba po grecku na obiad, to dobry pomysł nie tylko dla wegetarian, ale dla wszystkich smakoszy ryb. Bez wątpienia jej zaletą jest to, że można przygotować ją wcześniej, dzięki temu danie dodatkowo zyska na smaku. Poza tym jest smaczna zarówno na zimno, jak i na gorąco, więc warto zrobić jej większą ilość i cieszyć się tym smakołykiem przez kilka dni. Smacznego!

 

Składniki:

1 kg ryby (np. sandacz, szczupak, dorsz)

75 dag warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, cebula, seler, por)

tłuszcz do smażenia

2 liście laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu

1 szklanka przecieru pomidorowego

2 łyżki mąki

2 łyżki musztardy

1 szklanka rosołu

cynamon, kilka goździków

sól i pieprz

Przygotowanie:

Umytą rybę oczyścić, umyć, skrajać filety, podzielić na porcje, oprószyć mąką i usmażyć wkładając na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.

Gdy mamy rybę mrożoną: ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć wkładając na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.

Umyte i obrane warzywa opłukać, pokrajać w słomkę lub zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Włożyć do rondla, dodać odrobinę tłuszczu i podsmażyć mieszając. Gdy się lekko podrumienią, wlać rosół, wymieszać, osolić i dusić przez 15 – 20 minut. Gdy warzywa zmiękną dodać przecier pomidorowy, ziele angielskie, goździki, kawałek cynamonu, pieprz i listek laurowy. Dusić jeszcze około 5 minut. Ostudzić, dodać musztardę, wymieszać i przyprawić do smaku.

W czasie gdy warzywa się duszą, usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym tłuszczu.

Zimnymi warzywami zalać usmażoną i ostudzoną rybę.

Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o