Klasyczny sernik musi być zrobiony z prawdziwego, delikatnego twarogu, dużej ilości jaj i masła. By był mniej kaloryczny, można zawsze zrezygnować z dodatku bakalii, czy czekolady oraz zmniejszyć ilość cukru. Sernik jest wyjątkowym ciastem, jest bogatym źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy A, świetnie wpływającej na wzrok, a także niewielkiej ilości witaminy D, która wraz z wapniem wzmacnia kości. Dlatego warto go piec nie tylko dla przyjemności rozkoszowania się cudownym smakiem, ale i dla zdrowia. Smacznego!

Składniki:

1 kg tłustego sera białego (zmielonego dwukrotnie)

125 g masła

250 g cukru

10 jajek

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

olejek waniliowy

150 g rodzynek

bułka tarta do obsypania formy

cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek i odstawić do lodówki na później.

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać miękkie masło i twaróg. Do masy przesiać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i dodać aromat waniliowy. Wymieszać.

Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie za pomocą szpatułki wymieszać z masą serową do momentu, aż wszystkie składniki połączą się.

Dodać rodzynki, wcześniej zamoczone we wrzącej wodzie i obtoczone w mące. Zamieszać.

Formę (o średnicy 26 cm) wysmarować roztopionym masłem i obsypać bułką tartą. Na przygotowaną formę wylać masę serową i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Sernik studzić przy uchylonym piekarniku.

Ciasto posypać cukrem pudrem.

II wariant

Sernik na cieście kruchym

Składniki:

200 g mąki pszennej

100 g masła

50 g cukru pudru

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 jajko

½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Kruche ciasto: do przesianej mąki i cukru pudru dodać masło i cukier wanilinowy. Całość posiekać, dodać jajko, sól oraz proszek do pieczenia – wszystkie składniki razem zagnieść. Nie trzeba ciasta schładzać.

Ciasto rozwałkować, dopasowane do kształtu formy, przełożyć do formy. Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10-14 minut na jasnozłoty kolor.

Na podpieczony spód w formie wylać masę serową i piec jak wyżej.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments