Klasyczny sernik musi być zrobiony z prawdziwego, delikatnego twarogu, dużej ilości jaj i masła. By był mniej kaloryczny, można zawsze zrezygnować z dodatku bakalii, czy czekolady oraz zmniejszyć ilość cukru. Sernik jest wyjątkowym ciastem, jest bogatym źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy A, świetnie wpływającej na wzrok, a także niewielkiej ilości witaminy D, która wraz z wapniem wzmacnia kości. Dlatego warto go piec nie tylko dla przyjemności rozkoszowania się cudownym smakiem, ale i dla zdrowia. Smacznego!
Składniki:
1 kg tłustego sera białego (zmielonego dwukrotnie)
125 g masła
250 g cukru
10 jajek
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
olejek waniliowy
150 g rodzynek
bułka tarta do obsypania formy
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek i odstawić do lodówki na później.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać miękkie masło i twaróg. Do masy przesiać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i dodać aromat waniliowy. Wymieszać.
Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie za pomocą szpatułki wymieszać z masą serową do momentu, aż wszystkie składniki połączą się.
Dodać rodzynki, wcześniej zamoczone we wrzącej wodzie i obtoczone w mące. Zamieszać.
Formę (o średnicy 26 cm) wysmarować roztopionym masłem i obsypać bułką tartą. Na przygotowaną formę wylać masę serową i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Sernik studzić przy uchylonym piekarniku.
Ciasto posypać cukrem pudrem.
II wariant
Sernik na cieście kruchym
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Kruche ciasto: do przesianej mąki i cukru pudru dodać masło i cukier wanilinowy. Całość posiekać, dodać jajko, sól oraz proszek do pieczenia – wszystkie składniki razem zagnieść. Nie trzeba ciasta schładzać.
Ciasto rozwałkować, dopasowane do kształtu formy, przełożyć do formy. Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10-14 minut na jasnozłoty kolor.
Na podpieczony spód w formie wylać masę serową i piec jak wyżej.