Pierniczki kojarzą się nierozerwalnie z polską tradycją bożonarodzeniową. Różnią się kształtem, twardością oraz sposobem dekorowania. Zawsze jednak uwodzą swym korzennym aromatem, przywołującym miłe wspomnienia związane ze świętami Bożego Narodzenia.

Dawniej pierniczki wypiekane były na dwa sposoby: miękkie, korzenne ciasteczka lub twarde, dekoracyjne wypieki, przyjmujące postaci bogato ozdabianych figur. Różnica pomiędzy nimi występowała już na etapie wyrabiania ciasta i polegała na dodaniu lub pominięciu środka spulchniającego.

Jakie powinny być najlepsze pierniczki? Bez wątpienia miękkie i puszyste, mocno korzenne, wielokształtne oraz bogato zdobione. Dla wszystkich dbających o linię i zadających sobie pytanie: czy pierniczki są zdrowe, mamy dobrą wiadomość. Mają one korzystny wpływ na zdrowie dzięki dodatkom, takim jak przyprawy korzenne, imbir oraz naturalny miód. Pierniczki są też dobrym źródłem witamin z grupy B, żelaza, mają właściwości przeciwutleniające oraz mogą zapobiegać stanom zapalnym organizmu. Pieczmy pierniczki i dzielmy się nimi z najbliższymi!

Klasyczne pierniczki

Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej * 120 g cukru pudru * 180 g płynnego miodu * 120 g masła * 1 duże jajko * 2 żółtka * 1 łyżeczka cynamonu * 2 łyżki przyprawy do piernika * 1 płaska łyżeczka kakao * 1/2 łyżeczki mielonego imbiru * 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli.

Przygotowanie: W rondelku o grubym dnie podgrzać masło, miód i cukier (nie gotować!), mieszać do chwili połączenia się wszystkich składników. Odstawić z ognia i poczekać, aż masa ostygnie i osiągnie temperaturę pokojową. W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki i dokładnie zamieszać. Dodać całe jajko, oba żółtka oraz wystudzoną masę. Miksować całość przez około 4 minuty. Uwaga, ciasto może być bardzo gęste. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na placek o grubości ok. 2 mm. Foremką do ciastek wykroić pierniczki. Wykrojone pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 6-7 minut. Po tym czasie szybko wyjąć blaszkę z piekarnika i od razu przełożyć ciastka na tacę i odstawić do przestygnięcia.

* Pierniczki można upiec wcześniej i przechowywać w puszcze. Najlepsze są cieniutkie, obficie pokryte lukrem. Smacznego!

Nadziewane powidłami

Składniki: 100 g miodu, 120 g masła, 2 jajka, 300 g mąki, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 50 g czekolady mlecznej, ½ słoiczka powideł śliwkowych, 4-5 suszonych śliwek, otarta skórka z 1/2 pomarańczy, ½ łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie: Otartą skórkę z pomarańczy sparzyć wrzątkiem. Śliwki pokroić w drobną kostkę. W garnku połączyć powidła, śliwki, cynamon i skórkę z pomarańczy. Zagotować i mieszać cały czas przez około 3 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Przygotować ciasto: w garnku z grubym dnem, rozpuścić masło, dodać miód i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, do połączenia się składników. Lekko ostudzić. Mąkę, sodę, przyprawę do piernika przesiać przez sitko. Do suchych składników dodać jajka oraz masło z miodem. Miksować na jednolitą masę. Powstała masa powinna być klejąca. Foremki na babeczki posmarować masłem (foremki silikonowe tego nie wymagają), wypełnić je do połowy masą. Na środek każdej foremki nałożyć 1 łyżkę powideł. Uzupełnić foremki pozostałym ciastem. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone pierniczki udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o