Żeberka przygotowane zgodnie ze sprawdzonymi, amerykańskimi recepturami są propozycją dla wszystkich miłośników aromatycznych mięs. Zarówno te duszone, jak i pieczone są konkurencją dla wszystkich grillowanych żeberek, gdyż można je przygotować bez względu na porę roku. Dużą rolę odgrywa marynata, dlatego warto ściśle trzymać się proporcji, gdyż to właśnie sos do marynowania mięsa stanowi o genialności żeberek. Smacznego!
Żeberka jak z grilla
Składniki:
1,8 kg chudych żeberek wieprzowych
1 szklanka keczupu
½ szklanki bulionu
½ szklanki octu winnego
½ szklanki brązowego cukru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka drobno posiekanego selera naciowego (lub łyżeczka nasion selera)
1 łyżeczka chili
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, usunąć zbędny tłuszcz, podzielić na porcje.
W garnku o grubym dnie ułożyć pojedynczą warstwę żeberek. Wymieszać keczup, bulion, ocet, cukier, sos sojowy, seler, chili, zalać żeberka, przykryć pokrywką.
Dusić na malutkim ogniu, aż żeberka będą miękkie, a sos bardzo gęsty i szklisty. Jeżeli będzie potrzeba, zbierać nadmiar tłuszczu.
Żeberka w sosie kawowym
Składniki:
1 kg chudych żeberek wieprzowych
Sos:
2 szklanki mocnej kawy
2 szklanki keczupu
pół szklanki cukru
3 łyżki octu winnego
3 łyżki sosu worcestershire
1 łyżka startej cebuli
pieprz, sól
Przygotowanie:
Umyte i osuszone żeberka podzielić na porcje. Składniki sosu dokładnie wymieszać.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć żeberka, zalać sosem, piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W czasie pieczenia kilkakrotnie je przewrócić.