Z kiwi można przygotować atrakcyjne przekąski, dania i desery. Warto często po nie sięgać, gdyż ten wspaniały owoc posiada unikalne właściwości prozdrowotne. Bogactwo witamin, w tym niezwykle cenne E i K, potas, antyoksydanty, minerały i wiele innych składników sprawiają, że ten zielony owoc zalicza się do super żywności. Jedzmy owoce kiwi dla ich smaku, dla zdrowia i dla urody. Smacznego!
Błyskawiczny deser z kiwi
Składniki:
(dla 2 osób)
6 owoców kiwi
3 pomarańcze
6 łyżeczek płynnego miodu
kilka słonych ciasteczek
Przygotowanie:
Owoce kiwi obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Przełożyć do 2 szklanek. 1 pomarańczę obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Każdą cząstkę pokroić na 3 części. Dodać do szklanek z kiwi.
Z pozostałych pomarańczy wycisnąć sok, dodać miód, zamieszać. Polać owoce w szklankach, delikatnie wymieszać z owocami. Przed podaniem udekorować ciasteczkami.
Sałatka warstwowa z owocami kiwi
Składniki:
3 owoce kiwi
2 ugotowane filety z kurczaka
4 ugotowane na twardo jajka
4 ugotowane marchewki
100 g sera żółtego
1 puszka kukurydzy
majonez
zielenina do przybrania
Przygotowanie:
Przygotować szklaną salaterkę. Mięso z kurczaka, obrane ze skórki owoce kiwi i jajka pokroić w drobną kostkę.
Marchewkę utrzeć na tarce o grubych oczkach, ser żółty na małych oczkach. Sałatkę układać warstwami: odsączona kukurydza, jajka, mięso z kurczaka, kiwi, marchewka, ser, smarując każdą warstwę majonezem. Na wierzchu wyłożyć starty ser. Włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.
Przed podaniem udekorować listkami natki pietruszki lub gałązkami koperku.
* Sałatkę można złożyć w formie tortowej, w takim przypadku po schłodzeniu i zdjęciu obręczy, boki sałatki tortowej można obłożyć startymi białkami z jaj. Dodatkowo górę tortu można udekorować fantazyjnie przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi lub oliwkami.
Salsa z kiwi
Składniki:
(dla 4 osób)
3 owoce kiwi
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 pikantna papryczka jalapeno
1 dojrzałe awokado
6 łyżek posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej kolendry
sok z 1 limonki
1 łyżka oliwy
sól do smaku
Przygotowanie:
Kiwi obrać ze skórki, papryczkę jalapeno pozbawić pestek. Awokado przekroić, usunąć pestkę i wyjąć miąższ.
Kiwi, czerwoną i żółtą paprykę, papryczkę jalapeno i awokado pokroić w drobną kostkę. Dodać szczypiorek, kolendrę i oliwę. Doprawić solą i sokiem z limonki. Delikatnie wymieszać.
* Salsa idealna jest do chrupiących nachosów.