Z kiwi można przygotować atrakcyjne przekąski, dania i desery. Warto często po nie sięgać, gdyż ten wspaniały owoc posiada unikalne właściwości prozdrowotne. Bogactwo witamin, w tym niezwykle cenne E i K, potas, antyoksydanty, minerały i wiele innych składników sprawiają, że ten zielony owoc zalicza się do super żywności. Jedzmy owoce kiwi dla ich smaku, dla zdrowia i dla urody. Smacznego!

Błyskawiczny deser z kiwi

Składniki:

(dla 2 osób)

6 owoców kiwi

3 pomarańcze

6 łyżeczek płynnego miodu

kilka słonych ciasteczek

Przygotowanie:

Owoce kiwi obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Przełożyć do 2 szklanek. 1 pomarańczę obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Każdą cząstkę pokroić na 3 części. Dodać do szklanek z kiwi.

Z pozostałych pomarańczy wycisnąć sok, dodać miód, zamieszać. Polać owoce w szklankach, delikatnie wymieszać z owocami. Przed podaniem udekorować ciasteczkami.

Sałatka warstwowa z owocami kiwi

Składniki:

3 owoce kiwi

2 ugotowane filety z kurczaka

4 ugotowane na twardo jajka

4 ugotowane marchewki

100 g sera żółtego

1 puszka kukurydzy

majonez

zielenina do przybrania

Przygotowanie:

Przygotować szklaną salaterkę. Mięso z kurczaka, obrane ze skórki owoce kiwi i jajka pokroić w drobną kostkę.

Marchewkę utrzeć na tarce o grubych oczkach, ser żółty na małych oczkach. Sałatkę układać warstwami: odsączona kukurydza, jajka, mięso z kurczaka, kiwi, marchewka, ser, smarując każdą warstwę majonezem. Na wierzchu wyłożyć starty ser. Włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.

Przed podaniem udekorować listkami natki pietruszki lub gałązkami koperku.

* Sałatkę można złożyć w formie tortowej, w takim przypadku po schłodzeniu i zdjęciu obręczy, boki sałatki tortowej można obłożyć startymi białkami z jaj. Dodatkowo górę tortu można udekorować fantazyjnie przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi lub oliwkami.

Salsa z kiwi

Składniki:

(dla 4 osób)

3 owoce kiwi

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 pikantna papryczka jalapeno

1 dojrzałe awokado

6 łyżek posiekanego szczypiorku

2 łyżki posiekanej kolendry

sok z 1 limonki

1 łyżka oliwy

sól do smaku

Przygotowanie:

Kiwi obrać ze skórki, papryczkę jalapeno pozbawić pestek. Awokado przekroić, usunąć pestkę i wyjąć miąższ.

Kiwi, czerwoną i żółtą paprykę, papryczkę jalapeno i awokado pokroić w drobną kostkę. Dodać szczypiorek, kolendrę i oliwę. Doprawić solą i sokiem z limonki. Delikatnie wymieszać.

* Salsa idealna jest do chrupiących nachosów.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments