Racuchy na słodko to nie propozycja dla każdego ze względu na swą kaloryczność, ale co tam diety, od czasu do czasu można sobie pozwolić na pyszne, gorące placuszki. Dodatek jabłek i miodu odrobinę rozgrzeszy, przecież są takie zdrowe. Najczęściej racuchy na słodko podaje się z cukrem pudrem, marmoladą, musami owocowymi lub ze śmietaną. Można również polać racuchy gorącą czekoladą i udekorować truskawkami lub jagodami z kleksem bitej śmietany. Każda wersja będzie pyszna! Smacznego.

Racuchy na kefirze

Składniki:

1 jajko

300 ml kefiru

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki soli

1 łyżka roztopionego masła

1 średniej wielkości jabłko

olej do smażenia

4 łyżki płynnego miodu

szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Wbić do miski jajka, dodać kefir, mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wymieszać na jednolitą masę, dodać roztopione masło, wymieszać.

Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ciasta, wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej i łyżką wykładać ciasto formując niewielkie, płaskie placuszki. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor z obydwu stron.

Usmażone placuszki polać odrobiną miodu i posypać cynamonem.

Racuchy drożdżowe

Składniki:

2 ½ szklanki mąki

1 ½ szklanki mleka

3 dag drożdży

2 jajka

4 łyżki cukru

olej do smażenia

cukier puder do osypania

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem, dodać ciepłe (letnie) mleko, mąkę, jaja i szczyptę soli. Wyrobić ciasto drewnianą łyżką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzać olej i łyżką wykładać ciasto formując płaskie racuchy. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor z obydwu stron.

Racuchy na sodzie

Składniki:

½ litra mleka

2 jajka

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka cukru

szczypta soli

½ łyżeczki sody oczyszczonej

2 jabłka

olej do smażenia

Przygotowanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w cienkie plasterki.

Pozostałe składniki zmiksować na jednolitą masę. Do ciasta dodać jabłka, wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej i łyżką wykładać ciasto formując niewielkie, płaskie racuszki. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor z obydwu stron.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments