Racuchy na słodko to nie propozycja dla każdego ze względu na swą kaloryczność, ale co tam diety, od czasu do czasu można sobie pozwolić na pyszne, gorące placuszki. Dodatek jabłek i miodu odrobinę rozgrzeszy, przecież są takie zdrowe. Najczęściej racuchy na słodko podaje się z cukrem pudrem, marmoladą, musami owocowymi lub ze śmietaną. Można również polać racuchy gorącą czekoladą i udekorować truskawkami lub jagodami z kleksem bitej śmietany. Każda wersja będzie pyszna! Smacznego.
Racuchy na kefirze
Składniki:
1 jajko
300 ml kefiru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka roztopionego masła
1 średniej wielkości jabłko
olej do smażenia
4 łyżki płynnego miodu
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Wbić do miski jajka, dodać kefir, mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wymieszać na jednolitą masę, dodać roztopione masło, wymieszać.
Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ciasta, wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i łyżką wykładać ciasto formując niewielkie, płaskie placuszki. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor z obydwu stron.
Usmażone placuszki polać odrobiną miodu i posypać cynamonem.
Racuchy drożdżowe
Składniki:
2 ½ szklanki mąki
1 ½ szklanki mleka
3 dag drożdży
2 jajka
4 łyżki cukru
olej do smażenia
cukier puder do osypania
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem, dodać ciepłe (letnie) mleko, mąkę, jaja i szczyptę soli. Wyrobić ciasto drewnianą łyżką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać olej i łyżką wykładać ciasto formując płaskie racuchy. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor z obydwu stron.
Racuchy na sodzie
Składniki:
½ litra mleka
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
szczypta soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 jabłka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w cienkie plasterki.
Pozostałe składniki zmiksować na jednolitą masę. Do ciasta dodać jabłka, wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i łyżką wykładać ciasto formując niewielkie, płaskie racuszki. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor z obydwu stron.