Smaki Ameryki, prezentowane w sałatkach z grejpfrutami, to ciekawa propozycja dla wszystkich, poszukujących nowych dodatków do potraw. Doskonale sprawdzą się jako przystawki do pieczonego drobiu, ryb lub serów. Istotną rolę w tych przepisach odgrywają sosy, które smakowicie łączą owoce z warzywami. Sos grejpfrutowy świetnie sprawdzi się również jako dodatek do samych liści sałaty, czyniąc z niej oryginalną przystawkę. Sos kalifornijski można używać do wszelkich sałatek z surowych warzyw lub mieszanych, owocowo-warzywnych. Smacznego!

Sałatka Floryda

Składniki:

4 szklanki szpinaku baby

2 szklanki sałaty

1 duży grejpfrut

2 pomarańcze

1 czerwona cebula

Sos grejpfrutowy

2/3 szklanki soku grejpfrutowego

¼ szklanki oliwy

6 plastrów bekonu

1 łyżka mąki

1 łyżka octu winnego

1 łyżeczka cukru

pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Owoce umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, podzielić na cząstki, oczyścić z białych błon, osączyć na sitku. Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki.

W dużej misce wymieszać poszarpane liście sałaty i szpinaku, dodać cebulę, cząstki grejpfruta i pomarańczy, zamieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.

Przygotować sos:

W małym rondelku dokładnie wymieszać sok grejpfrutowy z oliwą, mąką, octem winnym cukrem, solą i pieprzem, zagotować, ciągle mieszając. Bekon mocno wysmażyć, osączyć na papierowym ręczniku, pokruszyć. Sos zdjąć z ognia, wymieszać z bekonem. Wyjąć miskę z lodówki, zalać gorącym sosem, wymieszać i od razu podawać.

Sałatka grejpfrutowa z fenkułem

Składniki:

2 duże różowe grejpfruty

2 awokado

50 dag bulw fenkułu

2 łyżki soku z cytryny

Sos kalifornijski

1/3 szklanki soku pomarańczowego

¼ szklanki soku z cytryny

3 łyżki oliwy

2 łyżki płynnego miodu

1 łyżka startej cebuli

po 1 łyżeczce startej skórki z cytryny i pomarańczy

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka oleju sezamowego

½ łyżeczki sproszkowanego imbiru lub 1 łyżeczka świeżego, startego

pieprz i sól do maku

Przygotowanie:

Grejpfruty umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Obrać ze skórki, oczyścić z błon. Owoce awokado umyć, przekroić na połówki, wyjąć pestkę. Obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny. Fenkuł oczyścić, łodyżki odrzucić, bulwy umyć, przeciąć na pół i podzielić na piórka.

Przygotować sos:

Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu, doprawić pieprzem i solą Ułożyć na talerzu cząstki grejpfruta, plasterki awokado, posypać fenkułem i polać sosem kalifornijskim.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments