Smaki Ameryki, prezentowane w sałatkach z grejpfrutami, to ciekawa propozycja dla wszystkich, poszukujących nowych dodatków do potraw. Doskonale sprawdzą się jako przystawki do pieczonego drobiu, ryb lub serów. Istotną rolę w tych przepisach odgrywają sosy, które smakowicie łączą owoce z warzywami. Sos grejpfrutowy świetnie sprawdzi się również jako dodatek do samych liści sałaty, czyniąc z niej oryginalną przystawkę. Sos kalifornijski można używać do wszelkich sałatek z surowych warzyw lub mieszanych, owocowo-warzywnych. Smacznego!
Sałatka Floryda
Składniki:
4 szklanki szpinaku baby
2 szklanki sałaty
1 duży grejpfrut
2 pomarańcze
1 czerwona cebula
Sos grejpfrutowy
2/3 szklanki soku grejpfrutowego
¼ szklanki oliwy
6 plastrów bekonu
1 łyżka mąki
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka cukru
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Owoce umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, podzielić na cząstki, oczyścić z białych błon, osączyć na sitku. Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki.
W dużej misce wymieszać poszarpane liście sałaty i szpinaku, dodać cebulę, cząstki grejpfruta i pomarańczy, zamieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.
Przygotować sos:
W małym rondelku dokładnie wymieszać sok grejpfrutowy z oliwą, mąką, octem winnym cukrem, solą i pieprzem, zagotować, ciągle mieszając. Bekon mocno wysmażyć, osączyć na papierowym ręczniku, pokruszyć. Sos zdjąć z ognia, wymieszać z bekonem. Wyjąć miskę z lodówki, zalać gorącym sosem, wymieszać i od razu podawać.
Sałatka grejpfrutowa z fenkułem
Składniki:
2 duże różowe grejpfruty
2 awokado
50 dag bulw fenkułu
2 łyżki soku z cytryny
Sos kalifornijski
1/3 szklanki soku pomarańczowego
¼ szklanki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka startej cebuli
po 1 łyżeczce startej skórki z cytryny i pomarańczy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka oleju sezamowego
½ łyżeczki sproszkowanego imbiru lub 1 łyżeczka świeżego, startego
pieprz i sól do maku
Przygotowanie:
Grejpfruty umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Obrać ze skórki, oczyścić z błon. Owoce awokado umyć, przekroić na połówki, wyjąć pestkę. Obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny. Fenkuł oczyścić, łodyżki odrzucić, bulwy umyć, przeciąć na pół i podzielić na piórka.
Przygotować sos:
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu, doprawić pieprzem i solą Ułożyć na talerzu cząstki grejpfruta, plasterki awokado, posypać fenkułem i polać sosem kalifornijskim.