Sałatki z serami cieszą się niesłabnącą popularnością, dlatego warto wypróbować przepisy wywodzące się z różnych krajów. We wszystkich sałatkach króluje ser żółty i majonez, doskonałe połączenie, które niestety nie jest dobre dla każdego, ze względu na olbrzymią liczbę kalorii. Smacznego!
Sałatka tatarska
Składniki:
1 duża cebula
2 jaja na twardo
120 g majonezu
3 pomidory
100 g sera żółtego
3 jabłka
Przygotowanie:
Włożyć obraną cebulę na dwie minuty we wrzątek (nie gotować). Wyjąć, drobno pokroić. Pomidory drobno pokroić, poddusić we własnym soku ok. 2 min. Jaja pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki, utrzeć na drobnej tarce. Ser utrzeć na grubej tarce.
Ułożyć składniki w salaterce warstwami, polewając każdą warstwę majonezem w kolejności: cebula, pomidory, jaja, jabłka. Na wierzchu wyłożyć ser, nie polewać go już majonezem.
Salaterkę z sałatką przykryć i wstawić do lodówki na min. 8 godzin.
Sałatka trzy minuty
Składniki:
1 jajko na twardo
30 g sera
5 g czosnku
2 łyżki posiekanej kolendry
20 g majonezu
Przygotowanie:
Ser, jaja i czosnek utrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać i podać na stół.
Sałatka serowa z szynką
Składniki:
10 g jaj na twardo
20 g majonezu
15 g ogórków konserwowych
5 g papryki konserwowej
50 g oczyszczonego melona
pieprz czarny
sól
5 g zielonej sałaty
15 g sera
15 g szynki gotowanej
Przygotowanie:
Szynkę, ser, ogórki, paprykę, melon i jajka drobno pokroić. Wymieszać i polać majonezem, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny i ponownie zamieszać. Przed podaniem udekorować sałatą.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels