Sałatki z serami cieszą się niesłabnącą popularnością, dlatego warto wypróbować przepisy wywodzące się z różnych krajów. We wszystkich sałatkach króluje ser żółty i majonez, doskonałe połączenie, które niestety nie jest dobre dla każdego, ze względu na olbrzymią liczbę kalorii. Smacznego!

Sałatka tatarska

Składniki:

1 duża cebula

2 jaja na twardo

120 g majonezu

3 pomidory

100 g sera żółtego

3 jabłka

Przygotowanie:

Włożyć obraną cebulę na dwie minuty we wrzątek (nie gotować). Wyjąć, drobno pokroić. Pomidory drobno pokroić, poddusić we własnym soku ok. 2 min. Jaja pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki, utrzeć na drobnej tarce. Ser utrzeć na grubej tarce.

Ułożyć składniki w salaterce warstwami, polewając każdą warstwę majonezem w kolejności: cebula, pomidory, jaja, jabłka. Na wierzchu wyłożyć ser, nie polewać go już majonezem.

Salaterkę z sałatką przykryć i wstawić do lodówki na min. 8 godzin.

Sałatka trzy minuty

Składniki:

1 jajko na twardo

30 g sera

5 g czosnku

2 łyżki posiekanej kolendry

20 g majonezu

Przygotowanie:

Ser, jaja i czosnek utrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać i podać na stół.

Sałatka serowa z szynką

Składniki:

10 g jaj na twardo

20 g majonezu

15 g ogórków konserwowych

5 g papryki konserwowej

50 g oczyszczonego melona

pieprz czarny

sól

5 g zielonej sałaty

15 g sera

15 g szynki gotowanej

Przygotowanie:

Szynkę, ser, ogórki, paprykę, melon i jajka drobno pokroić. Wymieszać i polać majonezem, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny i ponownie zamieszać. Przed podaniem udekorować sałatą.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments