Dzięki gorącej szklaneczce świątecznego ponczu, wieczór spędzany w domowym zaciszu może stać się o wiele radośniejszy. Odrobina gorącego napoju ogrzeje nie tylko ciało, ale i duszę. Najlepsze poncze są z alkoholem, ale nie każdy może takie pić, więc i dla abstynentów i dzieci można również przygotować pyszny poncz z dużą ilością owoców i aromatycznych przypraw. Na zdrowie!
Poncz z czerwonego wina
Składniki:
(na około 12 szklaneczek)
¼ l winiaku
1 butelka czerwonego wina
¾ l wody
skórka otarta z 1 cytryny
250 g cukru
Przygotowanie:
Tartą skórkę z cytryny wymieszać z cukrem. Do garnka wlać winiak, wodę, wino, cukier ze skórką cytryny i stale mieszając, delikatnie podgrzewać tak długo, aż cukier się rozpuści. Ważne, nie gotować! Jeśli poncz będzie za mocny, można dodać odrobinę wody. Podawać na gorąco.
Poncz Bożonarodzeniowy
Składniki:
(na około 10 szklaneczek)
½ l sherry
½ l winiaku lub brandy
½ l soku jabłkowego
3 goździki
kilka ziaren kardamonu
skórka otarta z 1 pomarańczy
250 g rodzynek
1 łyżeczka masła
200 g cukru
100 g siekanych migdałów
1 szklanka soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Sherry zagotować z dodatkiem goździków, kardamonu i skórki pomarańczowej. Rodzynki opłukać, zalać gorącą wodą (do przykrycia owoców) i odstawić na chwilę, by napęczniały, odcedzić.
W rondelku rozgrzać masło i skarmelizować cukier. Ostudzić i dodać sok jabłkowy, brandy oraz sok pomarańczowy. Dodać gorące sherry i całość ostrożnie podgrzewać. Do ogrzanych szklaneczek wrzucić rodzynki oraz posiekane migdały, zalać je ponczem przecedzonym przez sitko.
Poncz bezalkoholowy
Składniki:
(na około 10 szklaneczek)
1 l gorącej herbaty
300 g miodu
sok z 2 cytryn
sok z 2 pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
3 goździki
Przygotowanie:
W rondlu miód rozpuścić w herbacie, dodać sok z cytryn i pomarańczy oraz goździki z cynamonem. Całość podgrzać. Ważne, by nie zagotować! Napój podawać w żaroodpornych szklaneczkach.
* Do każdej szklaneczki można dodać plasterek pomarańczy.