Dzięki gorącej szklaneczce świątecznego ponczu, wieczór spędzany w domowym zaciszu może stać się o wiele radośniejszy. Odrobina gorącego napoju ogrzeje nie tylko ciało, ale i duszę. Najlepsze poncze są z alkoholem, ale nie każdy może takie pić, więc i dla abstynentów i dzieci można również przygotować pyszny poncz z dużą ilością owoców i aromatycznych przypraw. Na zdrowie!

Poncz z czerwonego wina

Składniki:

(na około 12 szklaneczek)

¼ l winiaku

1 butelka czerwonego wina

¾ l wody

skórka otarta z 1 cytryny

250 g cukru

Przygotowanie:

Tartą skórkę z cytryny wymieszać z cukrem. Do garnka wlać winiak, wodę, wino, cukier ze skórką cytryny i stale mieszając, delikatnie podgrzewać tak długo, aż cukier się rozpuści. Ważne, nie gotować! Jeśli poncz będzie za mocny, można dodać odrobinę wody. Podawać na gorąco.

Poncz Bożonarodzeniowy

Składniki:

(na około 10 szklaneczek)

½ l sherry

½ l winiaku lub brandy

½ l soku jabłkowego

3 goździki

kilka ziaren kardamonu

skórka otarta z 1 pomarańczy

250 g rodzynek

1 łyżeczka masła

200 g cukru

100 g siekanych migdałów

1 szklanka soku pomarańczowego

Przygotowanie:

Sherry zagotować z dodatkiem goździków, kardamonu i skórki pomarańczowej. Rodzynki opłukać, zalać gorącą wodą (do przykrycia owoców) i odstawić na chwilę, by napęczniały, odcedzić.

W rondelku rozgrzać masło i skarmelizować cukier. Ostudzić i dodać sok jabłkowy, brandy oraz sok pomarańczowy. Dodać gorące sherry i całość ostrożnie podgrzewać. Do ogrzanych szklaneczek wrzucić rodzynki oraz posiekane migdały, zalać je ponczem przecedzonym przez sitko.

Poncz bezalkoholowy

Składniki:

(na około 10 szklaneczek)

1 l gorącej herbaty

300 g miodu

sok z 2 cytryn

sok z 2 pomarańczy

1 łyżeczka cynamonu

3 goździki

Przygotowanie:

W rondlu miód rozpuścić w herbacie, dodać sok z cytryn i pomarańczy oraz goździki z cynamonem. Całość podgrzać. Ważne, by nie zagotować! Napój podawać w żaroodpornych szklaneczkach.

* Do każdej szklaneczki można dodać plasterek pomarańczy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments