Sezon na surówki z białej kapusty trwa cały rok, więc warto wprowadzić odrobinę urozmaicenia i skorzystać ze sprawdzonych receptur z sąsiadujących z Polską krajów. Do białej kapusty doskonale pasuje marchewka, to połączenie nie zaskakuje, ale wystarczy ten duet wzbogacić surowym burakiem i rzodkwią, by uzyskać prawdziwą pyszną bombę witaminową. Również ważny jest sos, do którego koniecznie użyjcie wyrafinowanego octu owocowego i sprawdzonego, ekologicznego oleju. Smacznego!

Węgierska surówka z kapusty

Składniki:

125 g białej kapusty

60 g kukurydzy konserwowej

10 g szczypiorku

koperek

kminek

Sos:

15 g cukru

100 ml octu winnego

150 ml oleju

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, sparzyć wrzątkiem na durszlaku. Przełożyć do misy. Przygotować sos mieszając wszystkie jego składniki. Polać sosem kapustę, wymieszać i odstawić na 15 minut.

Do misy z kapustą dodać kukurydzę i drobno pokrojony szczypiorek. W miarę potrzeby można dodać odrobinę octu. Surówkę odstawić na 2-3 godziny. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem oraz kminkiem.

Błyskawiczna surówka z kapusty

Składniki:

½ kg białej kapusty

1 jabłko

1 duża marchew

cukier, sól

50 g octu winnego

Przygotowanie:

Jabłko pozbawić gniazda nasiennego, pokroić na plasterki. Marchew oczyścić, pokroić na paseczki o długości 4-5 cm. Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na 15 minut. Gdy puści sok, odcisnąć. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić cukrem i octem. Przełożyć do salaterki, odstawić na co najmniej 15 minut.

Zdrowa surówka z kapusty

Składniki:

1 burak czerwony

5 cebul

5 jaj na twardo

1 ½ kg kapusty

4 marchewki

4 rzodkwie

sól, śmietana

Przygotowanie:

Kapustę i cebulę drobno poszatkować, posolić i po kwadrancie odcisnąć z nich sok na desce do krojenia.

Przełożyć odciśnięte warzywa do misy, dodać startą na tarce rzodkiew, marchew, buraka oraz posiekane jajka na twardo. Wymieszać, dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments