Sezon na surówki z białej kapusty trwa cały rok, więc warto wprowadzić odrobinę urozmaicenia i skorzystać ze sprawdzonych receptur z sąsiadujących z Polską krajów. Do białej kapusty doskonale pasuje marchewka, to połączenie nie zaskakuje, ale wystarczy ten duet wzbogacić surowym burakiem i rzodkwią, by uzyskać prawdziwą pyszną bombę witaminową. Również ważny jest sos, do którego koniecznie użyjcie wyrafinowanego octu owocowego i sprawdzonego, ekologicznego oleju. Smacznego!
Węgierska surówka z kapusty
Składniki:
125 g białej kapusty
60 g kukurydzy konserwowej
10 g szczypiorku
koperek
kminek
Sos:
15 g cukru
100 ml octu winnego
150 ml oleju
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, sparzyć wrzątkiem na durszlaku. Przełożyć do misy. Przygotować sos mieszając wszystkie jego składniki. Polać sosem kapustę, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Do misy z kapustą dodać kukurydzę i drobno pokrojony szczypiorek. W miarę potrzeby można dodać odrobinę octu. Surówkę odstawić na 2-3 godziny. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem oraz kminkiem.
Błyskawiczna surówka z kapusty
Składniki:
½ kg białej kapusty
1 jabłko
1 duża marchew
cukier, sól
50 g octu winnego
Przygotowanie:
Jabłko pozbawić gniazda nasiennego, pokroić na plasterki. Marchew oczyścić, pokroić na paseczki o długości 4-5 cm. Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na 15 minut. Gdy puści sok, odcisnąć. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić cukrem i octem. Przełożyć do salaterki, odstawić na co najmniej 15 minut.
Zdrowa surówka z kapusty
Składniki:
1 burak czerwony
5 cebul
5 jaj na twardo
1 ½ kg kapusty
4 marchewki
4 rzodkwie
sól, śmietana
Przygotowanie:
Kapustę i cebulę drobno poszatkować, posolić i po kwadrancie odcisnąć z nich sok na desce do krojenia.
Przełożyć odciśnięte warzywa do misy, dodać startą na tarce rzodkiew, marchew, buraka oraz posiekane jajka na twardo. Wymieszać, dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.