Pierniki wypiekane są w naszym kraju od ponad 700 lat, więc nie dziwi, że nie ma świąt bez tego specjału. Szukacie przepisu idealnego, prostego, szybkiego i niezbyt skomplikowanego? Taki jest mój pierwszy przepis na to ciasto. Drugi przepis na piernik z bakaliami dostałam od Koła Gospodyń Wiejskich aż z Ziemi Lubuskiej. Wart jest spróbowania! Jako trzeci przedstawiam piernik górski, pachnie cudownie i trudno mu się oprzeć i poczekać ze zjedzeniem do ostygnięcia. Miłego pieczenia!
Piernik błyskawiczny
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
½ kostki masła (12,5 dag)
½ szklanki przecieru jabłkowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 torebka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Masło, cukier i przecier jabłkowy oraz przyprawę do piernika podgrzać w rondelku, mieszając do rozpuszczenia składników, ostudzić.
Dodać mąkę, sodę i dokładnie wymieszać.
Foremkę do wypieku nasmarować tłuszczem i prószyć mąką. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C około 40 minut, do momentu uzyskania przez ciasto koloru brązowego.
Piernik z bakaliami
Składniki:
5 jajek
1 ½ szklanki cukru
¾ szklanki oleju
¾ szklanki mleka lub wody
2 ½ szklanki mąki
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka kakao
3 łyżki dżemu jabłkowego
½ łyżeczki cynamonu
1 przyprawa do pierników
Bakalie
Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier.
Następnie do białek dodać po jednym żółtku, cały czas mieszając.
Do zmiksowanej piany dodać olej i dżem, cały czas mieszając.
Sodę podgrzać w mleku. Przestudzoną dodać do masy.
Dodać mąkę zmieszaną z przyprawami i bakaliami. Wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Piernik górski
Składniki:
45 dag mąki pszennej
35 dag miodu (najlepiej z drzew iglastych)
12 ½ dag masła
niecałe ½ szklanki mleka (100 ml)
1 jajko
7 ½ dag płatków migdałowych
skórka z 1 pomarańczy (starta lub posiekana)
po ½ łyżki sproszkowanego cynamonu i anyżu
2 goździki
szczypta imbiru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło stopić na wolnym ogniu.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, sodę, jajko oraz mleko i dokładnie wymieszać. Nie przerywając mieszania, dodawać stopniowo miód oraz masło, następnie przyprawy korzenne, skórkę pomarańczową i migdały. Ciasto mieszać do momentu uzyskania jednolitej, idealnie gładkiej konsystencji.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i napełnić ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić, aż trochę ostygnie.
Letni piernik wyjąć z formy i odstawić do całkowitego ostudzenia.