Pierniki wypiekane są w naszym kraju od ponad 700 lat, więc nie dziwi, że nie ma świąt bez tego specjału. Szukacie przepisu idealnego, prostego, szybkiego i niezbyt skomplikowanego? Taki jest mój pierwszy przepis na to ciasto. Drugi przepis na piernik z bakaliami dostałam od Koła Gospodyń Wiejskich aż z Ziemi Lubuskiej. Wart jest spróbowania! Jako trzeci przedstawiam piernik górski, pachnie cudownie i trudno mu się oprzeć i poczekać ze zjedzeniem do ostygnięcia. Miłego pieczenia!

Piernik błyskawiczny

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

½ kostki masła (12,5 dag)

1 szklanka cukru

½ szklanki przecieru jabłkowego

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 torebka przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Masło, cukier i przecier jabłkowy oraz przyprawę do piernika podgrzać w rondelku, mieszając do rozpuszczenia składników, ostudzić.

Dodać mąkę, sodę i dokładnie wymieszać.

Foremkę do wypieku nasmarować tłuszczem i prószyć mąką. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C około 40 minut, do momentu uzyskania przez ciasto koloru brązowego.

Piernik z bakaliami

Składniki:

5 jajek

1 ½ szklanki cukru

¾ szklanki oleju

¾ szklanki mleka lub wody

2 ½ szklanki mąki

2 łyżeczki sody

1 łyżeczka kakao

3 łyżki dżemu jabłkowego

½ łyżeczki cynamonu

1 przyprawa do pierników

Bakalie

Przygotowanie:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier.

Następnie do białek dodać po jednym żółtku, cały czas mieszając.

Do zmiksowanej piany dodać olej i dżem, cały czas mieszając.

Sodę podgrzać w mleku. Przestudzoną dodać do masy.

Dodać mąkę zmieszaną z przyprawami i bakaliami. Wymieszać.

Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Piernik górski

Składniki:

45 dag mąki pszennej

35 dag miodu (najlepiej z drzew iglastych)

12 ½ dag masła

niecałe ½ szklanki mleka (100 ml)

1 jajko

7 ½ dag płatków migdałowych

skórka z 1 pomarańczy (starta lub posiekana)

po ½ łyżki sproszkowanego cynamonu i anyżu

2 goździki

szczypta imbiru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

Przygotowanie:

Masło stopić na wolnym ogniu.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, sodę, jajko oraz mleko i dokładnie wymieszać. Nie przerywając mieszania, dodawać stopniowo miód oraz masło, następnie przyprawy korzenne, skórkę pomarańczową i migdały. Ciasto mieszać do momentu uzyskania jednolitej, idealnie gładkiej konsystencji.

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i napełnić ciastem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec około 50 minut.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawić, aż trochę ostygnie.

Letni piernik wyjąć z formy i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o