Coraz częściej decydujemy się na samodzielne pieczenie chleba. Przykładamy dużo uwagi do używanych składników, smaku, zapachu, ale również wyglądu naszego domowego bochenka.

Dawniej chleby piekło się po prostu na metalowej blasze wsuwanej do nagrzanego pieca chlebowego, który był w każdej kuchni. Teraz można wybierać spośród wielu form oraz garnków do pieczenia. Zobaczcie w czym możecie upiec swój domowy bochenek.

Formy metalowe

Zwykłe prostokątne formy metalowe często nazywane są keksówkami, chociaż te przeznaczone do pieczenia chleba są nieco szersze, czasem wyposażone w dodatkowe akcesoria w postaci na przykład podstawki, na której ustawia się upieczony chleb do wystygnięcia. Mogą być wykonane ze stali, aluminium oraz stali nierdzewnej. Co ważne – tylko te ostatnie nadają się do pieczenia chleba na zakwasie. Przed pieczeniem należy formę natłuścić oraz wyłożyć papierem do pieczenia, chyba że posiadamy formę z nieprzywierającą powłoką, której zaletą jest równomierne nagrzewanie się oraz to, że skórka do niej nie przywiera.

Formy ceramiczne

Najczęściej kształtem zbliżone do prostokąta z lekko zaokrąglonymi brzegami i uchwytami ułatwiającymi wyjęcie z pieca. Taka forma się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło, ale – zależnie od wykończenia – wymaga długotrwałego przygotowania, delikatnego obchodzenia się (może popękać, stłuc się) oraz czyszczenia po użyciu.

Formy szklane

Posiadają gładką powierzchnię, do której nie przywiera skórka. Są odporne na wysokie temperatury i pozwalają na podpatrywanie pieczywa z każdej strony.

Formy silikonowe

Od pewnego czasu stają się coraz bardziej popularne ze względu na elastyczność, co ułatwia wyjęcie pieczywa z formy. Do pieczenia chleba trzeba wybierać formy przeznaczone do tego celu, ponieważ musimy mieć pewność, że wytrzymają długie działanie wysokiej temperatury.

Garnek do pieczenia chleba

Chleb można upiec również w garnku, żeliwnym albo rzymskim. W przypadku garnka żeliwnego ważne jest, aby w całości był wykonany z żeliwa. Jeśli ma plastikowe uchwyty – przed pieczeniem trzeba je odczepiać. W garnku żeliwnym można piec chleb na drożdżach i na zakwasie, ale trzeba przygotować ciasto nieco luźniejsze. Garnek żeliwny nie wymaga smarowania tłuszczem, obsypania mąką lub otrębami.

Nieco inaczej wygląda pieczenie w przypadku garnka rzymskiego. Dobrej jakości garnek rzymski jest w całości wykonany z wypalanej gliny i nie jest pokryty żadnymi dodatkowymi powłokami, ponieważ wpływają na cyrkulację powietrza wewnątrz naczynia, co sprawia, że pieczony w nich chleb może się stać zakalcem. Jeżeli używamy go do pieczenia chleba, nie należy w nim przygotowywać innych potraw, ponieważ glina bardzo szybko pochłania zapachy dań. Garnek rzymski wymaga moczenia przed każdym użyciem, mycia wodą bez detergentów i delikatnego traktowania.

Więcej o naczyniach do pieczenia chleba przeczytacie na muratordom.pl

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o