Do jedzenia jabłek nikogo nie powinno się przekonywać, gdyż w każdej postaci, zarówno na surowo, czy przetworzone są cudowne w smaku i bezcenne dla zdrowia. Do surówek powinno się wybierać jabłka kwaśne, najlepsze są antonówki, boikeny, szare renety itp. Smacznego!

Wersja podstawowa

Składniki:

4 jabłka

½ szklanki majonezu

1 łyżka musztardy

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sok z cytryny

cukier i sól do smaku

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki, skropić sokiem z cytryny, starannie wymieszać.

Przygotować sos z majonezu, z dodatkiem musztardy, natki, cukru i soli. Sos dołączyć do pokrojonych jabłek, dokładnie wymieszać. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na 30 minut.

Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

WARIANTY

Surówka z jabłek z pomidorami

Do wersji podstawowej dodać 3 pokrojone w ćwiartki pomidory, 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę.

Majonez można zastąpić zaprawą zrobioną z ¼ szklanki oliwy, cukru, pieprzu i soli.

Surówka z jabłek z kalafiorem

Do wersji podstawowej (przygotowanej z ilości zmniejszonej o połowę) dodać starte na grubych oczkach na tarce: 100 g kalafiora, 1 marchewkę oraz doprawić dwoma łyżkami drobno utartego chrzanu.

Surówka z jabłek na ostro

Do wersji podstawowej dodać 2 łyżki utartego chrzanu, majonez zastąpić gęstą śmietaną.

Jabłka można zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Surówka z jabłek z dynią

Do wersji podstawowej dodać 300 g dyni startej na grubej tarce oraz 3 łyżki pestek z dyni.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments