Do jedzenia jabłek nikogo nie powinno się przekonywać, gdyż w każdej postaci, zarówno na surowo, czy przetworzone są cudowne w smaku i bezcenne dla zdrowia. Do surówek powinno się wybierać jabłka kwaśne, najlepsze są antonówki, boikeny, szare renety itp. Smacznego!
Wersja podstawowa
Składniki:
4 jabłka
½ szklanki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny
cukier i sól do smaku
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki, skropić sokiem z cytryny, starannie wymieszać.
Przygotować sos z majonezu, z dodatkiem musztardy, natki, cukru i soli. Sos dołączyć do pokrojonych jabłek, dokładnie wymieszać. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na 30 minut.
Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
WARIANTY
Surówka z jabłek z pomidorami
Do wersji podstawowej dodać 3 pokrojone w ćwiartki pomidory, 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Majonez można zastąpić zaprawą zrobioną z ¼ szklanki oliwy, cukru, pieprzu i soli.
Surówka z jabłek z kalafiorem
Do wersji podstawowej (przygotowanej z ilości zmniejszonej o połowę) dodać starte na grubych oczkach na tarce: 100 g kalafiora, 1 marchewkę oraz doprawić dwoma łyżkami drobno utartego chrzanu.
Surówka z jabłek na ostro
Do wersji podstawowej dodać 2 łyżki utartego chrzanu, majonez zastąpić gęstą śmietaną.
Jabłka można zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Surówka z jabłek z dynią
Do wersji podstawowej dodać 300 g dyni startej na grubej tarce oraz 3 łyżki pestek z dyni.