Paweł Gałecki na co dzień pracuje w restauracji Piano w Lublinie. W marcu tego roku kucharz wygrał zawody Arte Culinaria Italiana, zdobywając tytuł Master of Pasta oraz eliminacje do międzynarodowego konkursu Pasta World Championship odbywającego się w Mediolanie.

Pasta World Championship to prestiżowy międzynarodowy konkurs kulinarnu organizowany przez Akademię Barilla. 18 zawodników z całego świata zmierzy się w kuchni włoskiej. Najbliższy etap odbędzie się w dniach 24-25 października w Mediolanie. Przez dwa dni zawodnicy zmierzą się w trzech konkurencjach. Hasłem tegorocznej edycji konkursu jest „Eat positive”.

Jesienią Paweł zaprezentuje wyjątkowe danie „Bite of summer”. Jest to połączenie świeżego letniego ogórka, włoskiej burraty, pesto, parmezanu i bazylii. Nie zabraknie w nim oczywiście makaronu Bavette Barilla.

– Makaron jest wyjątkowo wdzięcznym produktem. Daje niemal nieograniczone możliwości zastosowania w kuchni. A ja lubię czasem puścić wodze fantazji i poeksperymentować – mówi Paweł Gałecki. – Przepis miał być odzwierciedleniem hasła Eat Positive, które towarzyszy konkursowi. Zadaniem było pokazanie radości gotowania i tworzenia nowych kompozycji. Przy moim przepisie zabawy nie zabrakło, co też dostrzegli jurorzy kwalifikując mnie do Pasta World Championship.

Dziś kucharz uchyla rąbka tajemnicy i prezentuje przepis na tę niezwykłą potrawę.

Bite of summer (przepis)

Barilla Bavette z pesto, burratą bazyliową, pianą ziemniaczaną z parmezanem i ogórkiem marynowanym w bazylii i mięcie.

Składniki:

• makaron Barilla Bavette

Pesto:

• oliwa z oliwek 200 ml

• pistacje 100 g

• parmezan 100 g

• bazylia 20 g

• natka pietruszki 20 g

• czosnek 5 g

• sok z cytryny 10 ml

• sól, pieprz

Burrata:

Nadzienie:

• mozzarella 130 g

• mleko 90 g

• śmietana 30% 20 g

• bazylia 10 g

• sól

Do nadziewania:

• Mozzarella 200 g

Ziemniak z parmezanem:

• ziemniak 150 g

• mleko 100 g

• parmezan 40 g

• żółtko 1 szt

Marynowany ogórek

• ogórek zielony 150 g

• oliwa 10 ml

• sok z cytryny 2 g

• cukier 2 g

• bazylia 2 g

• mięta 2 g

• dekoracja: małe listki bazylii

Sposób przygotowania:

• makaron Barilla Bavette ugotuj al dente w osolonej wodzie.

Pesto:

• Upraż pistacje.

• Parmezan zetrzyj na tarce.

• Zblenduj wszystkie składniki pesto razem.

Burrata:

• Nadzienie zblenduj na gładką masę, przelej do syfonu i odłóż.

• Pozostałą mozzarellę podziel na porcje ok 30 g i włóż do gorącej wody. Poczekaj aż zmięknie, i nałóż na końcówkę syfonu. Nadziewaj formując „baloniki”. Gotowe kulki odstaw do kąpieli wodnej.

Ziemniak z parmezanem:

• Ugotuj ziemniaki do miękkości, odcedź i zblenduj z mlekiem.

• Dodaj parmezan i żółtko a następnie przelej do syfonu i odstaw do cieplej wody.

Ogórek marynowany:

• Pokrój ogórka w kostkę.

• Dodaj sok z cytryny, cukier, bazylię i miętę.

• Przełóż do worka vacuum i skompresuj.

Aranżacja:

• Wyciśnij z syfonu pianę z ziemniaka na talerz.

• Makaron wymieszaj z pesto i ułóż na talerzu formując gniazdo.

• Na gniazdo ułóż kulkę burraty.

• Całość posyp kompresowanym ogórkiem.

• Na koniec udekoruj małymi listkami bazylii.

Fot. Materiały prasowe – Barilla

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments