Paweł Gałecki na co dzień pracuje w restauracji Piano w Lublinie. W marcu tego roku kucharz wygrał zawody Arte Culinaria Italiana, zdobywając tytuł Master of Pasta oraz eliminacje do międzynarodowego konkursu Pasta World Championship odbywającego się w Mediolanie.
Pasta World Championship to prestiżowy międzynarodowy konkurs kulinarnu organizowany przez Akademię Barilla. 18 zawodników z całego świata zmierzy się w kuchni włoskiej. Najbliższy etap odbędzie się w dniach 24-25 października w Mediolanie. Przez dwa dni zawodnicy zmierzą się w trzech konkurencjach. Hasłem tegorocznej edycji konkursu jest „Eat positive”.
Jesienią Paweł zaprezentuje wyjątkowe danie „Bite of summer”. Jest to połączenie świeżego letniego ogórka, włoskiej burraty, pesto, parmezanu i bazylii. Nie zabraknie w nim oczywiście makaronu Bavette Barilla.
– Makaron jest wyjątkowo wdzięcznym produktem. Daje niemal nieograniczone możliwości zastosowania w kuchni. A ja lubię czasem puścić wodze fantazji i poeksperymentować – mówi Paweł Gałecki. – Przepis miał być odzwierciedleniem hasła Eat Positive, które towarzyszy konkursowi. Zadaniem było pokazanie radości gotowania i tworzenia nowych kompozycji. Przy moim przepisie zabawy nie zabrakło, co też dostrzegli jurorzy kwalifikując mnie do Pasta World Championship.
Dziś kucharz uchyla rąbka tajemnicy i prezentuje przepis na tę niezwykłą potrawę.
Bite of summer (przepis)
Barilla Bavette z pesto, burratą bazyliową, pianą ziemniaczaną z parmezanem i ogórkiem marynowanym w bazylii i mięcie.
Składniki:
• makaron Barilla Bavette
Pesto:
• oliwa z oliwek 200 ml
• pistacje 100 g
• parmezan 100 g
• bazylia 20 g
• natka pietruszki 20 g
• czosnek 5 g
• sok z cytryny 10 ml
• sól, pieprz
Burrata:
Nadzienie:
• mozzarella 130 g
• mleko 90 g
• śmietana 30% 20 g
• bazylia 10 g
• sól
Do nadziewania:
• Mozzarella 200 g
Ziemniak z parmezanem:
• ziemniak 150 g
• mleko 100 g
• parmezan 40 g
• żółtko 1 szt
Marynowany ogórek
• ogórek zielony 150 g
• oliwa 10 ml
• sok z cytryny 2 g
• cukier 2 g
• bazylia 2 g
• mięta 2 g
• dekoracja: małe listki bazylii
Sposób przygotowania:
• makaron Barilla Bavette ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Pesto:
• Upraż pistacje.
• Parmezan zetrzyj na tarce.
• Zblenduj wszystkie składniki pesto razem.
Burrata:
• Nadzienie zblenduj na gładką masę, przelej do syfonu i odłóż.
• Pozostałą mozzarellę podziel na porcje ok 30 g i włóż do gorącej wody. Poczekaj aż zmięknie, i nałóż na końcówkę syfonu. Nadziewaj formując „baloniki”. Gotowe kulki odstaw do kąpieli wodnej.
Ziemniak z parmezanem:
• Ugotuj ziemniaki do miękkości, odcedź i zblenduj z mlekiem.
• Dodaj parmezan i żółtko a następnie przelej do syfonu i odstaw do cieplej wody.
Ogórek marynowany:
• Pokrój ogórka w kostkę.
• Dodaj sok z cytryny, cukier, bazylię i miętę.
• Przełóż do worka vacuum i skompresuj.
Aranżacja:
• Wyciśnij z syfonu pianę z ziemniaka na talerz.
• Makaron wymieszaj z pesto i ułóż na talerzu formując gniazdo.
• Na gniazdo ułóż kulkę burraty.
• Całość posyp kompresowanym ogórkiem.
• Na koniec udekoruj małymi listkami bazylii.
Fot. Materiały prasowe – Barilla