Wariacje z jajecznicą (przepisy)

2
1371

Jajecznica jest ulubioną potrawą Polaków. Cechuje się prostotą, gdyż nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Jest daniem, które pozwala wielu niespełnionym kucharzom poczuć się pewnie w kuchni i dobrze się najeść.

Zapraszam do wypróbowania wariacji z jajecznicą w roli głównej:

1 Jajecznica śródziemnomorska

Składniki:

  • 8 jajek
  • 75 ml mleka
  • 4 suszone pomidory w oliwie
  • 100 g sera feta
  • 8 listków bazylii
  • Sól, pieprz, papryka w proszku

Przygotowanie:

Posiekać pomidory i listki bazylii, dodać rozdrobniony ser, wymieszać. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką tłuszczu, wylać masę jajeczną (jaja rozmieszane z mlekiem), dodać pozostałe składniki i doprawić. Poczekać, aż jajecznica lekko się zetnie.

2 Jajecznica z pieczarkami

Składniki:

  • 8 jajek
  • 75 ml mleka
  • 100 g bekonu
  • 150 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, papryka w proszku

Przygotowanie

Pieczarki oczyścić i rozdrobnić, bekon pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką tłuszczu, włożyć pieczarki, smażyć do odparowania wody. Dodać boczek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zamieszać po czym dodać masę jajeczną i doprawić. Poczekać, aż jajecznica lekko się zetnie.

3Jajecznica z szynką i ziołami

Składniki:

  • 8 jajek
  • 75 ml mleka
  • 3 plasterki szynki
  • Po ¼  pęczka pietruszki, bazylii, kolendry
  • ½ pęczka szczypiorku

Przygotowanie:

Drobno posiekać szynkę, zioła i szczypior. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką tłuszczu, wylać masę jajeczną. Równomiernie dodać pozostałe składniki. Poczekać, aż jajecznica lekko się zetnie i lekko ją rozdrobnić.

I już można zaczynać dzień 🙂

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Michal
Michal
6 lat temu

CHyba bede musial pojechac do mamy i poprosic o pierwsza albo trzecia… 😉

Teresa
Teresa
6 lat temu

ja lubię na bekonie.