Wielowarzywny sos do makaronu posmakuje każdemu, bez względu na wiek i preferencje kulinarne. Doskonale ukrywa warzywa, dlatego warto go robić osobom, które nie przepadają za warzywami, by je zachęcić do dań wegetariańskich. Do podkręcenia smaku, warto dodać pod koniec gotowania, kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu. Sos można wykorzystać również do lasagne lub pizzy. Smacznego!
Składniki:
2 cebule
1 duży por
4 ząbki czosnku
3 średnie marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki oliwy
250 g pieczarek
2 średnie cukinie
2 średnie bakłażany
1 łyżka suszonego oregano
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
2 puszki pokrojonych pomidorów (po 400 g)
1 łyżeczka cukru
850 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz mielony
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać z łupinek, marchewkę obrać.
Cebulę, czosnek, marchewkę i selera pokroić w małe kawałki, przełożyć do malaksera i drobniutko posiekać. (Można ewentualnie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać zmiksowane warzywa i smażyć je ok. 10 minut, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną.
W tym czasie drobno posiekać pozostałe warzywa (można je również zetrzeć na tarce o grubych oczkach), dodać do rondla i smażyć na małym ogniu kolejne 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodać oregano, koncentrat pomidorowy oraz liść laurowy i dalej smażyć przez 3 minuty.
Dodać pomidory z puszki, bulion i cukier, gotować danie na małym ogniu od 30 minut do 1 godziny, pamiętając o mieszaniu.
Gdy sos będzie gotowy, wyjąć liść laurowy i doprawić sos do smaku.
* Zamiast pomidorów z puszki można wykorzystać 2 butelki passaty (po 500 g).