Szparagi to skarbnica witamin i składników mineralnych. Nie tylko wzmacniają serce, obniżają cholesterol, ale są dietetyczne i co najważniejsze – są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków.
Szparagi mają niewiele kalorii, bo jedynie 20 kcal na 100 g. Mają wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają m.in. kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży. Co ciekawe, pierwiastek ten odmładza, wpływa pozytywnie na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Poza właściwościami wpływającymi na urodę, zawiera też dużo witamin, potas, wapń i błonnik. Powinny go jeść osoby mający problemy z wysokim ciśnieniem, zbyt dużym poziomem cholesterolu oraz z drogami moczowymi.
Szparagi bardzo dobrze smakują ugotowane w wodzie lub mleku, ale dziś proponujemy je Wam z czosnkiem z patelni grillowej.
Przepis:
Wybieramy zielone szparagi. Są najbardziej miękkie i dlatego nie wymagają obierania przed przyrządzaniem. I co ważne, są najbardziej aromatyczne!
Ścinamy końcówki, można obrać do 1/3 długości (nie jest to konieczne). Rozgrzewamy olej na patelni grillowej, dodajemy czosnek (dużo!). Po chwili wrzucamy szparagi i obracamy kilka razy. Solimy, pieprzymy i smażymy kilka minut (gdyby tłuszcz za bardzo pryskał możemy podlać odrobinę wodą).
Podajemy z sałatką z pomidorów i mozzarelli. Pomidory kroimy w plastry, a na nie układamy pokrojoną mozzarellę. Wszystko kropimy sosem z oliwy i octu balsamicznego. Solimy, pieprzymy i posypujemy listkami bazylii. Ze szparagami prawdziwe niebo w gębie! Trudno się dziwić, że działają jak afrodyzjak! Sami spróbujcie.