Zielone szparagi. Idealne na kolację z ukochanym (przepis)

0
2571

Szparagi to skarbnica witamin i składników mineralnych. Nie tylko wzmacniają serce, obniżają cholesterol, ale są dietetyczne i co najważniejsze – są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków.

Szparagi mają niewiele kalorii, bo jedynie 20 kcal na 100 g. Mają wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają m.in. kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży. Co ciekawe, pierwiastek ten odmładza, wpływa pozytywnie na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Poza właściwościami wpływającymi na urodę, zawiera też dużo witamin, potas, wapń i błonnik. Powinny go jeść osoby mający problemy z wysokim ciśnieniem, zbyt dużym poziomem cholesterolu oraz z drogami moczowymi.

Szparagi bardzo dobrze smakują ugotowane w wodzie lub mleku, ale dziś proponujemy je Wam z czosnkiem z patelni grillowej.

Przepis:

Wybieramy zielone szparagi. Są najbardziej miękkie i dlatego nie wymagają obierania przed przyrządzaniem. I co ważne, są najbardziej aromatyczne!

Ścinamy końcówki, można obrać do 1/3 długości (nie jest to konieczne). Rozgrzewamy olej na patelni grillowej, dodajemy czosnek (dużo!). Po chwili wrzucamy szparagi i obracamy kilka razy. Solimy, pieprzymy i smażymy kilka minut (gdyby tłuszcz za bardzo pryskał możemy podlać odrobinę wodą).

Podajemy z sałatką z pomidorów i mozzarelli. Pomidory kroimy w  plastry, a na nie układamy pokrojoną mozzarellę. Wszystko kropimy sosem z oliwy i octu balsamicznego. Solimy, pieprzymy i  posypujemy listkami bazylii. Ze szparagami prawdziwe niebo w gębie! Trudno się dziwić, że działają jak afrodyzjak! Sami spróbujcie.

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments