Zupa z dyni jest świetna nie tylko na jesienne chłody. Ugotowana tradycyjnie – w formie kremu, jak i nowocześnie – z imbirem, curry czy mleczkiem kokosowym, dostarcza wielu witamin i cennych substancji odżywczych. Zupa z dyni zawiera między innymi witaminę C wzmacniającą odporność, bezcenny dla kobiet w ciąży kwas foliowy, witaminę E – nazywaną witaminą młodości, czy wzmacniające układ nerwowy witaminy z grupy B. Ugotujcie każdą z tych zup i wybierzcie swoją ulubioną. Smacznego! 🙂
Krem z dyni
Składniki:
(na 6 porcji)
1 kg świeżej dyni
2 litry bulionu
100 ml śmietany kremówki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 bataty (lub ziemniaki)
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
pieprz, sól
Przygotowanie:
Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki.
W garnku rozgrzać masło, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zeszklić. Następnie dodać dynię i ziemniaki. Na koniec wlać do garnka bulion i całość gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.
Lekko przestudzoną zupę zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wleć śmietankę i zagotować.
* Zupę podawać w miseczkach i dodatkowo posypać:
posiekanym szczypiorkiem,
lub podprażonymi ziarnami z dyni czy słonecznika,
lub grzankami.
Zupa z dyni z mleczkiem kokosowym
Składniki:
(na 2 porcje):
ćwierć kilo dyni
1 mała marchewka
500 ml bulionu
400 ml mleczka kokosowego
100 ml soku pomarańczowego
100 ml białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
szczypta curry
szczypta soli i pieprzu do smaku
kilka listków kolendry
oliwa z oliwek łyżka masła
Przygotowanie:
Dynię i marchewkę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Całość przełożyć do garnka i zalać bulionem, mleczkiem kokosowym, sokiem pomarańczowym i winem.
Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę gotować do momentu ugotowania się warzyw do miękkości.
Pod koniec gotowania zupę doprawić curry, solą i pieprzem.
* Można ją podawać z listkami kolendry lub natki pietruszki.
Zupa z dyni z imbirem i curry
Składniki:
(na 2 porcje)
½ kg dyni
½ niewielkiego selera
3 marchewki
przyprawy: imbir (10 g), 1 łyżeczka curry, szczypta papryczki chilli w proszku, sól i pieprz
sok z 1/3 cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Dynię obrać ze skórki, oczyścić z nasion, pokroić w niewielką kostkę. Obrać seler i marchew, pokroić na niewielkie kawałki. Posiekać imbir.
Wszystkie warzywa z imbirem włożyć do garnka i zalać wodą. Następnie doprawić szczyptą soli i łyżką oliwy, wymieszać całość, zagotować.
Zupę gotować na wolnym ogniu przez 30 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i doprawić pozostałymi przyprawami.
* Zupę można podawać z grzankami lub pieczywem czosnkowym (kromki bułki należy posmarować masłem z czosnkiem i podsmażyć na patelni z obydwu stron na rumiano).