Zupa z dyni jest świetna nie tylko na jesienne chłody. Ugotowana tradycyjnie – w formie kremu, jak i nowocześnie – z imbirem, curry czy mleczkiem kokosowym, dostarcza wielu witamin i cennych substancji odżywczych. Zupa z dyni zawiera między innymi witaminę C wzmacniającą odporność, bezcenny dla kobiet w ciąży kwas foliowy, witaminę E – nazywaną witaminą młodości, czy wzmacniające układ nerwowy witaminy z grupy B. Ugotujcie każdą z tych zup i wybierzcie swoją ulubioną. Smacznego! 🙂

Krem z dyni

Składniki:

(na 6 porcji)

1 kg świeżej dyni

2 litry bulionu

100 ml śmietany kremówki

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

2 bataty (lub ziemniaki)

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

pieprz, sól

Przygotowanie:

Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki.

W garnku rozgrzać masło, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zeszklić. Następnie dodać dynię i ziemniaki. Na koniec wlać do garnka bulion i całość gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.

Lekko przestudzoną zupę zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wleć śmietankę i zagotować.

* Zupę podawać w miseczkach i dodatkowo posypać:

posiekanym szczypiorkiem,

lub podprażonymi ziarnami z dyni czy słonecznika,

lub grzankami.

Zupa z dyni z mleczkiem kokosowym

Składniki:

(na 2 porcje):

ćwierć kilo dyni

1 mała marchewka

500 ml bulionu

400 ml mleczka kokosowego

100 ml soku pomarańczowego

100 ml białego wytrawnego wina

2 ząbki czosnku

szczypta curry

szczypta soli i pieprzu do smaku

kilka listków kolendry

oliwa z oliwek łyżka masła

Przygotowanie:

Dynię i marchewkę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Całość przełożyć do garnka i zalać bulionem, mleczkiem kokosowym, sokiem pomarańczowym i winem.

Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę gotować do momentu ugotowania się warzyw do miękkości.

Pod koniec gotowania zupę doprawić curry, solą i pieprzem.

* Można ją podawać z listkami kolendry lub natki pietruszki.

Zupa z dyni z imbirem i curry

Składniki:

(na 2 porcje)

½ kg dyni

½ niewielkiego selera

3 marchewki

przyprawy: imbir (10 g), 1 łyżeczka curry, szczypta papryczki chilli w proszku, sól i pieprz

sok z 1/3 cytryny

1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Dynię obrać ze skórki, oczyścić z nasion, pokroić w niewielką kostkę. Obrać seler i marchew, pokroić na niewielkie kawałki. Posiekać imbir.

Wszystkie warzywa z imbirem włożyć do garnka i zalać wodą. Następnie doprawić szczyptą soli i łyżką oliwy, wymieszać całość, zagotować.

Zupę gotować na wolnym ogniu przez 30 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie.

Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i doprawić pozostałymi przyprawami.

* Zupę można podawać z grzankami lub pieczywem czosnkowym (kromki bułki należy posmarować masłem z czosnkiem i podsmażyć na patelni z obydwu stron na rumiano).

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o