Jest to propozycja dla osób szukających przepisu na wykorzystanie owoców takich jak śliwki czy wiśnie, z których wcześniej został pozyskany sok. Ciasto nie jest skomplikowane w wykonaniu, robi się je szybko, zawsze się udaje i jest bardzo smaczne. Nie dodawałam do tego ciasta przypraw korzennych, gdyż smażone węgierki same w sobie były bardzo aromatyczne. Jeżeli ktoś lubi cynamon i goździki, to z powodzeniem może dodać je do ciasta. Smacznego pieczenia!
Składniki:
ciasto
300 g mąki
125 g cukru
125 g masła
1 łyżka proszku do pieczenia
1 jajko
szczypta soli
śliwki
1,5 kg śliwek
1 szklanka cukru
kruszonka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
¼ kostki masła (rozpuszczonego)
Przygotowanie:
Śliwki pozbawić pestek, przełożyć do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na kilka dni, do momentu, aż cukier się rozpuści. Odlać sok (świetny do nalewek), śliwki przesmażyć w rondelku.
Z mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia, jajka i soli szybko wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
Ciastem wyłożyć formę do pieczenia, dociskając je lekko rękoma. Podziurkować widelcem i lekko zarumienić w piekarniku w temperaturze 1800C.
Na ciasto wyłożyć masę ze śliwek.
Zrobić kruszonkę: do miseczki wsypać cukier i mąkę, dodać rozpuszczone masło, wymieszać (jeżeli kruszonka będzie za rzadka, dodać w takiej samej proporcji po 1 łyżce mąki i cukru).
Na wierzchu rozłożyć równomiernie kruszonkę.
Całość piec przez ok. 40 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni C. Kroić na drugi dzień.
Gotowe, wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Wygląda pysznie! Z przyjemnością wypróbuję ten przepis.
Na pewno pyszne !