Awokado jest skarbnicą cennych kwasów, minerałów i witamin. Najczęściej robimy z niego pastę guacamole, która stanowi dodatek do większości meksykańskich potraw. Awokado doskonale sprawdza się również z innymi dodatkami, dlatego polecam pastę jajeczną z awokado, która jest mniej kaloryczną wersją, w której zamiast majonezu wykorzystuje się kremowe awokado. Pyszne jest również masło z awokado z dodatkiem suszonych pomidorów oraz humus, którego bazę stanowi cieciorka. Smacznego!
Pasta jajeczna z awokado
Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo
1 ząbek czosnku
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
kilka listków kolendry
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka obrać i drobno poszatkować. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i łyżką wyjąć miąższ. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z czosnkiem wyciśniętym przez praskę.
W salaterce wymieszać jajka, pastę awokado, posolić i popieprzyć. Dodać oliwę, kolendrę – ponownie zamieszać.
* W wersji wegańskiej jajka można zastąpić tofu
Masło z awokado i suszonych pomidorów
Składniki:
1 dojrzałe awokado
5 suszonych pomidorów
garść ziaren słonecznika
kilka gałązek kolendry
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i łyżką wyjąć miąższ. Przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki, miksować do uzyskania gładkiej pasty.
* Można wykorzystać suszone pomidory z oleju i wykorzystać tylko 1 łyżkę zalewy ze słoika.
Humus z awokado i rodzynkami
Składniki:
300 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
100 g pasty tahini (pasta sezamowa)
1 ząbek czosnku
3 łyżki soku z limonki lub cytryny
2 łyżki oliwy
1 awokado
garść rodzynek
garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka zmielonego kuminu
1 łyżeczka zmielonej kolendry
sól i pieprz do smaku
2 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Rodzynki zalać wrzątkiem, po ostudzeniu odcedzić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i łyżką wyjąć miąższ. Wszystkie składniki przełożyć do blendera, zmiksować na jednolitą masę.
* Humus można przechowywać do 4 dni w lodówce.
Dla mnie guacamole zawsze nr 1
Zrobie w weekend zobaczymy jak wyjdzie bo wyglada fajnie
Kocham awokado jako pastę. Dziecku przemycam w tłuczonych ziemniakach i też jest super.