Awokado jest skarbnicą cennych kwasów, minerałów i witamin. Najczęściej robimy z niego pastę guacamole, która stanowi dodatek do większości meksykańskich potraw. Awokado doskonale sprawdza się również z innymi dodatkami, dlatego polecam pastę jajeczną z awokado, która jest mniej kaloryczną wersją, w której zamiast majonezu wykorzystuje się kremowe awokado. Pyszne jest również masło z awokado z dodatkiem suszonych pomidorów oraz humus, którego bazę stanowi cieciorka. Smacznego!

Pasta jajeczna z awokado

Składniki:

3 jajka ugotowane na twardo

1 ząbek czosnku

1 dojrzałe awokado

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka oliwy

kilka listków kolendry

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka obrać i drobno poszatkować. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i łyżką wyjąć miąższ. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z czosnkiem wyciśniętym przez praskę.

W salaterce wymieszać jajka, pastę awokado, posolić i popieprzyć. Dodać oliwę, kolendrę – ponownie zamieszać.

* W wersji wegańskiej jajka można zastąpić tofu

Masło z awokado i suszonych pomidorów

Składniki:

1 dojrzałe awokado

5 suszonych pomidorów

garść ziaren słonecznika

kilka gałązek kolendry

3 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i łyżką wyjąć miąższ. Przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki, miksować do uzyskania gładkiej pasty.

* Można wykorzystać suszone pomidory z oleju i wykorzystać tylko 1 łyżkę zalewy ze słoika.

Humus z awokado i rodzynkami

Składniki:

300 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)

100 g pasty tahini (pasta sezamowa)

1 ząbek czosnku

3 łyżki soku z limonki lub cytryny

2 łyżki oliwy

1 awokado

garść rodzynek

garść posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka zmielonego kuminu

1 łyżeczka zmielonej kolendry

sól i pieprz do smaku

2 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:

Rodzynki zalać wrzątkiem, po ostudzeniu odcedzić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i łyżką wyjąć miąższ. Wszystkie składniki przełożyć do blendera, zmiksować na jednolitą masę.

* Humus można przechowywać do 4 dni w lodówce.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Berry
3 lat temu

Dla mnie guacamole zawsze nr 1

olamanola
3 lat temu

Zrobie w weekend zobaczymy jak wyjdzie bo wyglada fajnie