Ryż zawiera mnóstwo białka i przeciwutleniaczy, jest bardzo pożywny i świetnie sprawdza się jako dodatek do zup. W Polsce najczęściej podaje się go w zupach mlecznych i oczywiście w tradycyjnej już pomidorówce, a szkoda, bo doskonale komponuje się z innymi warzywami. Bardzo ciekawa w smaku jest zupa z marchewki, doskonała zwłaszcza dla dzieci. Dla osób lubiących delikatne zupy, polecam zupę warzywną z brokułami, zaś dla miłośników pomidorówek, niesamowicie intensywna w smaku zupa z dodatkiem suszonych pomidorów. Smacznego!
Marchwianka ze słonecznikiem
Składniki:
5 marchewek
zielone liście 1 pora
1 pietruszka
natka pietruszki
1 litr wody
10 dag ryżu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka pestek słonecznika
sól, pieprz, kurkuma
Przygotowanie:
Marchew i pietruszkę obrać i umyć. Liście pora i natkę pietruszki umyć. Lekko uprażyć nasiona słonecznika na suchej patelni.
Marchew pokroić w kostkę i gotować 15 minut w 400 ml. wody z cukrem. Marchew zmiksować wraz z wodą, w której się gotowała. Pietruszkę i liście pora gotować 15 minut w 600 ml wody z ryżem, solą i kurkumą. Po ugotowaniu warzywa wyjąć.
Zmiksowaną marchew przelać do garnka z ryżem, przyprawić i wymieszać. Posiekać natkę pietruszki, dodać do zupy, wlać na talerze i posypać uprażonymi ziarnami słonecznika.
Zupa brokułowa
Składniki:
1 brokuł
1 żółta papryka
1 jasna część pora
10 dag ryżu trójkolorowego
1 litr wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, curry
Przygotowanie:
Brokuł umyć, podzielić na różyczki, łodygę pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć i pokroić w kostkę. Pora oczyścić, pokroić w krążki.
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić pora, łodygę brokułu i paprykę, delikatnie podsmażyć. Dodać ryż i smażyć jeszcze kilka minut. Do garnka wlać wodę i gotować 10 minut. Po tym czasie zupę przyprawić, dodać różyczki brokułu i gotować kolejne 10 minut.
Pomidorowa z suszonymi pomidorami
Składniki:
40 dag świeżych pomidorów
4 suszone pomidory
1 litr wody
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki śmietany
2 marchewki
3 ząbki czosnku
1 pietruszka
1 mały korzeń selera
3 skrzydełka
4 łyżki ryżu
½ pęczka koperku
2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy
sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę oraz seler obrać i umyć. Skrzydełka włożyć do garnka z osoloną wodą razem z warzywami i gotować 1 godzinę. Pomidory pozbawić skórki, pokroić w kostkę. Pomidory suszone pokroić w paseczki. Z wywaru wyjąć skrzydełka i warzywa.
Do garnka z wywarem dodać pomidory, ziele angielskie, liść laurowy oraz ryż. Całość gotować 20 minut. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym, zahartować i dodać do zupy, stale mieszając. Dosmakować solą, pieprzem i papryką. Koperek posiekać, dodać do zupy.
* Dla dodania ostrości można dodać 1 małą papryczkę chilli, drobno posiekaną, pozbawioną pestek.