Ryż zawiera mnóstwo białka i przeciwutleniaczy, jest bardzo pożywny i świetnie sprawdza się jako dodatek do zup. W Polsce najczęściej podaje się go w zupach mlecznych i oczywiście w tradycyjnej już pomidorówce, a szkoda, bo doskonale komponuje się z innymi warzywami. Bardzo ciekawa w smaku jest zupa z marchewki, doskonała zwłaszcza dla dzieci. Dla osób lubiących delikatne zupy, polecam zupę warzywną z brokułami, zaś dla miłośników pomidorówek, niesamowicie intensywna w smaku zupa z dodatkiem suszonych pomidorów. Smacznego!

Marchwianka ze słonecznikiem

Składniki:

5 marchewek

zielone liście 1 pora

1 pietruszka

natka pietruszki

1 litr wody

10 dag ryżu

1 łyżeczka cukru

1 łyżka pestek słonecznika

sól, pieprz, kurkuma

Przygotowanie:

Marchew i pietruszkę obrać i umyć. Liście pora i natkę pietruszki umyć. Lekko uprażyć nasiona słonecznika na suchej patelni.

Marchew pokroić w kostkę i gotować 15 minut w 400 ml. wody z cukrem. Marchew zmiksować wraz z wodą, w której się gotowała. Pietruszkę i liście pora gotować 15 minut w 600 ml wody z ryżem, solą i kurkumą. Po ugotowaniu warzywa wyjąć.

Zmiksowaną marchew przelać do garnka z ryżem, przyprawić i wymieszać. Posiekać natkę pietruszki, dodać do zupy, wlać na talerze i posypać uprażonymi ziarnami słonecznika.

Zupa brokułowa

Składniki:

1 brokuł

1 żółta papryka

1 jasna część pora

10 dag ryżu trójkolorowego

1 litr wody

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka oliwy

sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, curry

Przygotowanie:

Brokuł umyć, podzielić na różyczki, łodygę pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć i pokroić w kostkę. Pora oczyścić, pokroić w krążki.

W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić pora, łodygę brokułu i paprykę, delikatnie podsmażyć. Dodać ryż i smażyć jeszcze kilka minut. Do garnka wlać wodę i gotować 10 minut. Po tym czasie zupę przyprawić, dodać różyczki brokułu i gotować kolejne 10 minut.

Pomidorowa z suszonymi pomidorami

Składniki:

40 dag świeżych pomidorów

4 suszone pomidory

1 litr wody

3 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki śmietany

2 marchewki

3 ząbki czosnku

1 pietruszka

1 mały korzeń selera

3 skrzydełka

4 łyżki ryżu

½ pęczka koperku

2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy

sól, pieprz, papryka słodka

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę oraz seler obrać i umyć. Skrzydełka włożyć do garnka z osoloną wodą razem z warzywami i gotować 1 godzinę. Pomidory pozbawić skórki, pokroić w kostkę. Pomidory suszone pokroić w paseczki. Z wywaru wyjąć skrzydełka i warzywa.

Do garnka z wywarem dodać pomidory, ziele angielskie, liść laurowy oraz ryż. Całość gotować 20 minut. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym, zahartować i dodać do zupy, stale mieszając. Dosmakować solą, pieprzem i papryką. Koperek posiekać, dodać do zupy.

* Dla dodania ostrości można dodać 1 małą papryczkę chilli, drobno posiekaną, pozbawioną pestek.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments