Czy wiecie, że każdego roku wyrzucamy prawie 1,3 miliarda ton żywności, którą można byłoby jeszcze wykorzystać? Przyczyniamy się tym nie tylko do marnowania produktów spożywczych, ale również zanieczyszczania środowiska.
Wyrzucając jogurt, śmietanę czy chleb, marnujemy również wodę i surowce, a także przyczyniamy się do produkcji ton odpadów, których utylizacja pochłonie kolejne litry wody i spowoduje emisję dwutlenku węgla do atmosfery.
Problem ten dotyczy również naszego kraju.
Rocznie wyrzucamy w Polsce około 5 ton jedzenia. Oznacza to, że co sekundę do domowych śmietników trafiają 92 kilogramy pożywienia.
To tak jakbyśmy co chwilę wyrzucali 184 bochenki chleba. Najczęściej w śmietniku lądują odpadki z gotowania, pleśniejące pieczywo, warzywa i owoce. Tygodniowo każde polskie gospodarstwo domowe wyrzuca średnio 3,9 kilograma żywności.
Pandemia, z którą mierzymy się już od ponad roku, także wpłynęła negatywnie na zjawisko nadprodukcji odpadów, szczególnie żywnościowych. Czas pandemii to okres, kiedy co trzeci Polak zmienił swoje przyzwyczajenia w zakresie zakupów żywności. Najczęściej ta zmiana polega na rzadszym robieniu zakupów znacznie większych, niż te, które staraliśmy się robić przed pandemią. Wzrosła liczba osób planujących swoje zakupy, ale jednocześnie fakt rzadszych zakupów przyczynia się do tego, że częściej niż zwykle zdarza nam się robić za duże zakupy.
Aplikacja ekoAPP – segregowanie odpadów łatwiejszy niż wcześniej
Wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są:
-
zepsucie żywności (65,2%)
-
przeoczenie daty ważności (42%)
-
przygotowanie zbyt dużych porcji posiłków (26,5%)
-
zbyt duże zakupy (22,2%)
Chrońmy środowisko
Jest kilka sposobów, by skutecznie zapobiegać marnowaniu żywności. Kierując się tymi zasadami przyczynimy się do ochrony środowiska i jak najlepszego wykorzystania surowców naturalnych.
- Przede wszystkim należy pamiętać, że produkowanie odpadów zaczynamy podczas robienia zakupów. Wybierajmy się więc do sklepu ze zrobioną listą zakupów, nie idźmy głodni i nie ulegajmy namowom z kolorowych reklam, które mijamy po drodze.
- Podczas tworzenia listy zakupów spróbujmy zaplanować główne posiłki tak, abyśmy nie kupowali zbędnych produktów lub ich nadmiernych ilości. Dzięki temu w naszej lodówce będą tylko potrzebne produkty, które zużyjemy w terminie przydatności.
- Ważne jest również, żebyśmy sprawdzali terminy ważności naszych produktów. Na sklepowych półkach często możemy spotkać te same produkty z terminem, który mija już za kilka chwil oraz tym nieco dłuższym. Ważne jest więc, żebyśmy sprawdzili, które opakowanie trafia do naszego koszyka.
- Datę ważności sprawdzajmy również podczas regularnego porządkowania lodówki. Produkty z krótszym terminem przydatności powinny znaleźć się z przodu, żeby zasugerować nam szybsze ich zużycie.
- Gdy zdarzy nam się kupić za dużo pieczywa, to dobrym pomysłem na wydłużenie trwałości bułek i chleba jest zamrożenie ich.
- Czy po waszym obiedzie również zostają dodatkowe porcje? Zastanówcie się czy nie będzie można tych produktów przetworzyć jeszcze raz robiąc pożywną potrawkę lub sałatkę. Tym sposobem nie wyrzucimy pozostałego mięsa czy wstępnie pokrojonych warzyw.
Dzięki tym kilku zasadom nie tylko wpłyniemy na ochronę środowiska i ograniczymy nadprodukcję odpadów żywnościowych, ale również zaoszczędzimy dużo pieniędzy wykorzystując wszystkie kupione przez nas produkty.
Oczywiste jest, że nie wszystkie resztki z kupionych produktów będziemy w stanie wykorzystać i w końcu trafią do kosza. Żeby jednak nie popełnić błędu i wyrzucić je do odpowiedniego pojemnika warto skorzystać z wyszukiwarki znajdującej się w aplikacji ekoAPP, która wskaże nam jakie odpadki powinny znaleźć się w którym pojemniku. W przypadku odpadów kuchennych, najczęściej będzie to pojemnik brązowy z odpadami BIO.
Do pojemnika brązowego wrzucamy:
-
odpadki warzywne i owocowe
-
resztki jedzenia
-
fusy po kawie, herbacie
-
skorupki jajek
-
makaron, mąka, pieczywo