Kalafior podawany na surowo jest niesamowicie zdrowy, pomaga w walce z rakiem, wzmacnia serce, oczyszcza organizm, wspomaga trawienie. Do tego jest pyszny, doskonale komponuje się z orzechami, selerem, papryką i zieleniną. By przygotować z niego błyskawiczną sałatkę, wystarczy do drobno pokrojonego kalafiora dodać wycisnęły przez praskę czosnek i całość polać dobrą oliwą. Smacznego!

Sałatka z kalafiora z jabłkiem

Składniki:

½ kalafiora

1 jabłko

1 cebula

4 łyżki oliwy z oliwek

sok z 1 cytryny

natka pietruszki

1 łyżeczka kurkumy

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kalafior dokładnie umyć, osączyć, podzielić na małe części, odciąć twarde części. Pokroić w drobne kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Natkę pietruszki poszatkować. Wszystkie składniki połączyć, dodać oliwę, kurkumę, posolić i popieprzyć, zamieszać.

Sałatka z kalafiora z papryką

Składniki:

½ kalafiora

1 jabłko

2 czerwone papryki

½ szklanki majonezu

1 łyżka musztardy

sok z 1 cytryny

natka pietruszki

cukier, sól, pieprz

Przygotowanie:

Kalafior dokładnie umyć, osączyć, podzielić na małe części, odciąć twarde części. Pokroić w drobne kawałki. Paprykę umyć i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paseczki.

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Natkę pietruszki poszatkować.

Majonez wymieszać z musztardą, cukrem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, zamieszać. Posypać po wierzchu natką pietruszki.

Amsterdamska sałatka z kalafiora

Składniki:

½ kalafiora

4 łyżki pokruszonych orzechów włoskich

120 g sera rokpol

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka musztardy

natka pietruszki, szczypiorek, koperek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kalafior dokładnie umyć, osączyć, podzielić na małe części, odciąć twarde części. Pokroić w drobne kawałki. Zieleninę poszatkować. Rozkruszyć ser.

Wszystkie składniki połączyć, dodać oliwę wymieszaną z musztardą, posolić i popieprzyć, zamieszać.

Sałatka z kalafiora z selerem

Składniki:

½ kalafiora

1 jabłko

½ selera

½ szklanki majonezu

sok z 1 cytryny

natka pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kalafior dokładnie umyć, osączyć, podzielić na małe części, odciąć twarde części. Pokroić w drobne kawałki. Jabłko i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać.

Natkę pietruszki poszatkować. Majonez wymieszać z solą i pieprzem. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, zamieszać. Posypać po wierzchu natką pietruszki.

* Do każdej sałatki z kalafiora można dodać ugotowane na twardo i drobno posiekane jajko.

Fot. Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments