Grillowane filety z kurczaka powinny być soczyste i pełne smaku. Nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, i każdy może, z popularnych piersi z kurczaka, przygotować pyszne i oryginalne danie. Bardzo ciekawy w smaku jest kurczak w panierce z pesto, przygotowany według przepisu pochodzącego prosto z Włoch. Równie pyszny jest kurczak z ziołami inspirowany kuchnią francuską i egzotyczny w smaku, aromatyczny i zarazem pikantny kurczak, przygotowany według starej receptury z Arabii Saudyjskiej. Smacznego!

Kurczak z pesto i parmezanem

Składniki:

(na 4 porcje)

4 filety z piersi kurczaka

1 łyżka oleju

50 g parmezanu

2 łyżki mąki kukurydzianej (lub kaszki)

4 łyżki pesto

Przygotowanie:

Rozgrzać grilla, ruszt wyłożyć tackami lub folią aluminiową, wysmarowanymi odrobiną oleju. Każdą pierś naciąć ostrym nożem w 3-4 miejscach tylko z jednej strony.

Przygotować panierkę: parmezan drobno zetrzeć na tarce do miski, wymieszać z mąką kukurydzianą. Piersi z kurczaka natrzeć pesto i obtoczyć w panierce.

Kurczaka ułożyć na folii aluminiowej naciętą stroną do dołu, grillować 8 minut do zarumienienia. Odwrócić mięso i grillować kolejne 8 minut, aż piersi będą upieczone (z nakłutego widelcem mięsa powinien wpływać jasny sok).

Kurczak z ziołami

Składniki:

(na 4 porcje)

4 filety z piersi kurczaka

1 łyżka oleju

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego świeżego estragonu

1 łyżka posiekanego szczypiorku

100 g masła

sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać grilla, ruszt wyłożyć tackami lub folią aluminiową, wysmarowanymi odrobiną oleju. Każdą pierś naciąć ostrym nożem w 3-4 miejscach tylko z jednej strony. Kurczaka ułożyć na folii aluminiowej, naciętą stroną do dołu.

Czosnek obrać z łupin i zmiksować w malakserze razem z ziołami, masłem, solą i pieprzem. 1/3 tak powstałego masła ziołowego posmarować mięso.

Kurczaka grillować 8 minut na złoty kolor. Następnie obrócić kawałek i posmarować pozostałą częścią masła i grillować kolejne 8 minut, aż mięso będzie pieczone w złotobrązowym kolorze.

Pikantny kurczak z jogurtem

Składniki:

(na 4 porcje)

4 filety z piersi kurczaka

1 łyżka oleju

2 ząbki czosnku

1 cytryna

150 ml jogurtu naturalnego

1 łyżka mielonej papryki

1 łyżeczka mielonego kuminu

1 łyżeczka kozieradki

½ łyżeczka mielonego chilli

Przygotowanie:

Rozgrzać grilla, ruszt wyłożyć tackami lub folią aluminiową, wysmarowanymi odrobiną oleju. Czosnek obrać z łupin i drobno posiekać. Cytrynę wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.

Przygotować pastę: w miseczce wymieszać czosnek, jogurt, przyprawy, startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok.

Każdą pierś naciąć ostrym nożem w 3-4 miejscach tylko z jednej strony. Kurczaka ułożyć na folii aluminiowej, naciętą stroną do dołu.

Kurczaka posmarować grubo, przygotowaną pastą. Kurczaka ułożyć na folii aluminiowej naciętą stroną do dołu, grillować 8 minut do zarumienienia. Odwrócić mięso i grillować kolejne 8 minut, aż brzegi mięsa zbrązowieją, a filety będą upieczone.

* Kurczaka najlepiej podawać z cząstkami cytryny oraz kuskusem wymieszanym z drobno posiekaną papryką i zielonym groszkiem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments