W kuchni rosyjskiej, oprócz chleba ważną rolę pełnią różnorodne dodatki do zup. Powszechnie podawane są tzw. pirożki, czyli odpowiedniki naszych pasztecików, wykonywane z ciasta francuskiego lub kruchego. Z dodatków najbardziej u nas znanych są pielmieni, z bogactwem wypełniających je farszów. Popularne są również bliny, kołduny i pulpety. Warto do zwykłego rosołu, zamiast powszechnego makaronu, podać inny dodatek, by miło zaskoczyć domowników. Spróbujcie, bo warto. Smacznego!

Kluski zaparzane

Składniki:

½ kostki masła

½ szklanki wody

1 ½ szklanki mąki

4 jajka

1-2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie:

Zagotować masło z wodą i do wrzątku wsypać mąkę, stale mieszając, uważając, by nie powstały grudki. Odstawić do przestygnięcia. Do ostudzonej masy wbić jajka i dokładnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.

Zagotować w garnku rosół lub zupę, łyżką nabierać nieduże porcje ciasta i kłaść partiami do gotującej się zupy.

Kasza gryczana zasmażana

Składniki:

2 szklanki kaszy gryczanej

100 g masła

Sól

Przygotowanie:

Kasze wypłukać, wsypać do 1 litra gotującej się wody, posolić i gotować, aż kasza będzie miękka (od 4 do 10 minut w zależności od gatunku kaszy). Ugotowaną kasze przełożyć na płaski talerz, rozsmarować na grubość palca. Po przestygnięciu pokroić w kostkę i smażyć na maśle.

* Tak przygotowana kasza najlepiej smakuje z barszczem i zupą szczawiową.

Pulpety z mięsa wołowego

Składniki:

250 g mięsa wołowego

70 g łoju (w oryginale łoju nerkowego)

3-4 cebule

½ namoczonej bułki

1 jajko

1 ząbek czosnku

bułka tarta

gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso i łój zemleć, cebulę drobno posiekać, namoczoną bułkę wycisnąć. Wszystko dokładnie wymieszać wraz z dodatkami, formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki obtoczyć w bułce tartej i ugotować we wrzącej wodzie.

Pielmieni sybirskie

Składniki:

Ciasto:

400 g mąki

2 jajka

1 łyżeczka soli

½ szklanki wody

Farsz:

1 ¾ kg mięsa wołowego

2 cebule

pieprz

Przygotowanie

Mięso i cebulę drobno posiekać, dodać zmielony pieprz, wymieszać. Zagnieść ciasto i cienko rozwałkować.

1 sposób: z ciasta wykrawać szklanką kółka i zlepiać na pół, po wypełnieniu ich farszem.

2 sposób: Układać kulki z farszu na brzegu pasa rozwałkowanego ciasta, przykryć kolejnym pasem ciasta, lekko docisnąć i wykrawać uzyskując półksiężyce.

Pielmieni gotować w osolonej wodzie przez 10 minut.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments