W kuchni rosyjskiej, oprócz chleba ważną rolę pełnią różnorodne dodatki do zup. Powszechnie podawane są tzw. pirożki, czyli odpowiedniki naszych pasztecików, wykonywane z ciasta francuskiego lub kruchego. Z dodatków najbardziej u nas znanych są pielmieni, z bogactwem wypełniających je farszów. Popularne są również bliny, kołduny i pulpety. Warto do zwykłego rosołu, zamiast powszechnego makaronu, podać inny dodatek, by miło zaskoczyć domowników. Spróbujcie, bo warto. Smacznego!
Kluski zaparzane
Składniki:
½ kostki masła
½ szklanki wody
1 ½ szklanki mąki
4 jajka
1-2 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie:
Zagotować masło z wodą i do wrzątku wsypać mąkę, stale mieszając, uważając, by nie powstały grudki. Odstawić do przestygnięcia. Do ostudzonej masy wbić jajka i dokładnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Zagotować w garnku rosół lub zupę, łyżką nabierać nieduże porcje ciasta i kłaść partiami do gotującej się zupy.
Kasza gryczana zasmażana
Składniki:
2 szklanki kaszy gryczanej
100 g masła
Sól
Przygotowanie:
Kasze wypłukać, wsypać do 1 litra gotującej się wody, posolić i gotować, aż kasza będzie miękka (od 4 do 10 minut w zależności od gatunku kaszy). Ugotowaną kasze przełożyć na płaski talerz, rozsmarować na grubość palca. Po przestygnięciu pokroić w kostkę i smażyć na maśle.
* Tak przygotowana kasza najlepiej smakuje z barszczem i zupą szczawiową.
Pulpety z mięsa wołowego
Składniki:
250 g mięsa wołowego
70 g łoju (w oryginale łoju nerkowego)
3-4 cebule
½ namoczonej bułki
1 jajko
1 ząbek czosnku
bułka tarta
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso i łój zemleć, cebulę drobno posiekać, namoczoną bułkę wycisnąć. Wszystko dokładnie wymieszać wraz z dodatkami, formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki obtoczyć w bułce tartej i ugotować we wrzącej wodzie.
Pielmieni sybirskie
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki
2 jajka
1 łyżeczka soli
½ szklanki wody
Farsz:
1 ¾ kg mięsa wołowego
2 cebule
pieprz
Przygotowanie
Mięso i cebulę drobno posiekać, dodać zmielony pieprz, wymieszać. Zagnieść ciasto i cienko rozwałkować.
1 sposób: z ciasta wykrawać szklanką kółka i zlepiać na pół, po wypełnieniu ich farszem.
2 sposób: Układać kulki z farszu na brzegu pasa rozwałkowanego ciasta, przykryć kolejnym pasem ciasta, lekko docisnąć i wykrawać uzyskując półksiężyce.
Pielmieni gotować w osolonej wodzie przez 10 minut.