Jest to klasyczny sos do makaronu z sera, boczku i jajek, popularny na całym świecie. Przepis wywodzi się z Włoch, gdzie nie może się obyć bez parmezanu. Bardzo smaczna jest jego wersja z Hiszpanii z aromatycznymi owocami morza, oraz z USA z kolorową papryką. Każdy sposób jest dobry. Smacznego!
Klasyczny sos carbonara
Składniki:
400 g spaghetti
Sól
Sos:
4 jajka
5 łyżek śmietany kremówki 36%
100 g parmezanu
Sól, biały pieprz
250 g boczku
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Ugotować makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. W misce ubić jajka ze śmietaną. Ser zetrzeć na tarce i dodać do masy jajecznej. Doprawić dużą ilością soli i pieprzu.
Boczek pokroić w małą kostkę. Rozgrzać patelnię z małą ilością oliwy, podsmażyć boczek, często mieszając, aż zrobi się chrupiący. Odsączyć makaron i przełożyć do patelni z boczkiem, wymieszać. Dodać masę jajeczną, szybko zamieszać i od razu wykładać na talerze.
Sos carbonara z owocami morza
Składniki:
400 g makaronu linguine
Sól
Sos:
1 pęczek dymki
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
200 g obranych krewetek
Sól, biały pieprz
Sok z 1 cytryny
4 jajka
Przygotowanie:
Ugotować makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Dymki umyć, oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać i posiekać.
Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulę i czosnek, krótko podsmażyć. Dodać krewetki, dusić całość przez kilka minut, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
W miseczce ubić jajka, doprawić solą i pieprzem. Odsączony makaron przełożyć do patelni, zamieszać. Dodać masę jajeczną, szybko zamieszać i od razu wykładać na talerze. Podawać gorące.
Sos carbonara z papryką
Składniki:
400 g makaronu
Sól
Sos:
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 cebula
3 jajka
2 łyżki oliwy
Sól, biały pieprz, szczypta mielonej papryki
Przygotowanie:
Ugotować makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Papryki przekroić wzdłuż na pół, oczyścić z gniazd nasiennych. Drobno pokroić. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Rozgrzać patelnię z oliwą. Dodać paprykę i cebulę, podsmażyć aż warzywa zmiękną. Jajka ubić, posolić, popieprzyć i dodać mieloną paprykę. Makaron odsączyć, dodać do patelni i delikatnie zamieszać. Wlać jaja, szybko wymieszać i od razu podawać.