Jest to klasyczny sos do makaronu z sera, boczku i jajek, popularny na całym świecie. Przepis wywodzi się z Włoch, gdzie nie może się obyć bez parmezanu. Bardzo smaczna jest jego wersja z Hiszpanii z aromatycznymi owocami morza, oraz z USA z kolorową papryką. Każdy sposób jest dobry. Smacznego!

Klasyczny sos carbonara

Składniki:

400 g spaghetti

Sól

Sos:

4 jajka

5 łyżek śmietany kremówki 36%

100 g parmezanu

Sól, biały pieprz

250 g boczku

1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Ugotować makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. W misce ubić jajka ze śmietaną. Ser zetrzeć na tarce i dodać do masy jajecznej. Doprawić dużą ilością soli i pieprzu.

Boczek pokroić w małą kostkę. Rozgrzać patelnię z małą ilością oliwy, podsmażyć boczek, często mieszając, aż zrobi się chrupiący. Odsączyć makaron i przełożyć do patelni z boczkiem, wymieszać. Dodać masę jajeczną, szybko zamieszać i od razu wykładać na talerze.

Sos carbonara z owocami morza

Składniki:

400 g makaronu linguine

Sól

Sos:

1 pęczek dymki

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

200 g obranych krewetek

Sól, biały pieprz

Sok z 1 cytryny

4 jajka

Przygotowanie:

Ugotować makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Dymki umyć, oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać i posiekać.

Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulę i czosnek, krótko podsmażyć. Dodać krewetki, dusić całość przez kilka minut, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

W miseczce ubić jajka, doprawić solą i pieprzem. Odsączony makaron przełożyć do patelni, zamieszać. Dodać masę jajeczną, szybko zamieszać i od razu wykładać na talerze. Podawać gorące.

Sos carbonara z papryką

Składniki:

400 g makaronu

Sól

Sos:

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

1 cebula

3 jajka

2 łyżki oliwy

Sól, biały pieprz, szczypta mielonej papryki

Przygotowanie:

Ugotować makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Papryki przekroić wzdłuż na pół, oczyścić z gniazd nasiennych. Drobno pokroić. Cebulę obrać i drobno posiekać.

Rozgrzać patelnię z oliwą. Dodać paprykę i cebulę, podsmażyć aż warzywa zmiękną. Jajka ubić, posolić, popieprzyć i dodać mieloną paprykę. Makaron odsączyć, dodać do patelni i delikatnie zamieszać. Wlać jaja, szybko wymieszać i od razu podawać.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments