Niewiele osób pewnie wie, że sałata lodowa dzięki zawartym w niej witaminom i minerałom, ma dobroczynny wpływ na cały organizm człowieka, zwłaszcza na układ nerwowy. Jednak swą popularność głównie zawdzięcza swej kruchości i doskonałemu smakowi. Jedzmy sałaty jak najwięcej, dla zdrowia, smaku i urody. Smacznego!
Sałata lodowa z orzeszkami ziemnymi
Składniki:
1 jabłko
1 cebula
75 g orzeszków ziemnych
Sos:
2 łyki octu jabłkowego
2 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki ostrej musztardy
½ łyżeczki miodu
sól ziołowa
pieprz
posiekane zioła do sałatek
Przygotowanie:
Sałatę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Orzeszki ziemne wymieszać z sałatą, pokrojonymi jabłkami i cebulą. Ocet połączyć z sokiem z cytryny, musztardą i miodem. Następnie dokładnie wymieszać z olejem.
Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Sałatkę polać sosem, odstawić na minimum 1 godzinę.
Sałata lodowa po amerykańsku
Składniki:
1 sałata lodowa
1 jabłko
1 pomarańcza
1 banan
Sos:
150 g jogurtu
2 łyżki oleju roślinnego
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Sałatę opłukać, osuszyć, pokroić w paski szerokości ok. 2 cm. Jabłko umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w małe kawałeczki. Pomarańczę obrać, usunąć białą błonkę, wyfiletować. Posiekać na małe kawałki. Banan obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Owoce najpierw wymieszać ze sobą, następnie wymieszać z sałatą.Olej wymieszać z jogurtem. Doprawić sos pieprzem, solą i sokiem z cytryny, polać sałatę. Płatki migdałowe przyrumienić na suchej patelni, posypać po wierzchu sałatę.
Sałata lodowa z sosem ogórkowym
Składniki:
1 mała sałata lodowa
4 pomidory
6 zielonych oliwek
6 czarnych oliwek
Sos:
300 g pełnotłustego jogurtu
2 łyżki śmietany 30%
½ ogórka sałatkowego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Sałatę umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Pomidory umyć, podzielić na ćwiartki. Sałatę wymieszać z pomidorami i oliwkami. Jogurt wymieszać ze śmietaną.
Ogórek obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek bardzo drobno posiekać, dodać do sosu razem ze startym ogórkiem, dobrze wymieszać. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatę polać sosem tuż przed podaniem.