Niewiele osób pewnie wie, że sałata lodowa dzięki zawartym w niej witaminom i minerałom, ma dobroczynny wpływ na cały organizm człowieka, zwłaszcza na układ nerwowy. Jednak swą popularność głównie zawdzięcza swej kruchości i doskonałemu smakowi. Jedzmy sałaty jak najwięcej, dla zdrowia, smaku i urody. Smacznego!

Sałata lodowa z orzeszkami ziemnymi

Składniki:

1 średni sałata lodowa

1 jabłko

1 cebula

75 g orzeszków ziemnych

Sos:

2 łyki octu jabłkowego

2 łyżki oleju

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki ostrej musztardy

½ łyżeczki miodu

sól ziołowa

pieprz

posiekane zioła do sałatek

Przygotowanie:

Sałatę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Orzeszki ziemne wymieszać z sałatą, pokrojonymi jabłkami i cebulą. Ocet połączyć z sokiem z cytryny, musztardą i miodem. Następnie dokładnie wymieszać z olejem.

Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Sałatkę polać sosem, odstawić na minimum 1 godzinę.

Sałata lodowa po amerykańsku

Składniki:

1 sałata lodowa

1 jabłko

1 pomarańcza

1 banan

Sos:

150 g jogurtu

2 łyżki oleju roślinnego

sok z 1 cytryny

sól, pieprz

3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Sałatę opłukać, osuszyć, pokroić w paski szerokości ok. 2 cm. Jabłko umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w małe kawałeczki. Pomarańczę obrać, usunąć białą błonkę, wyfiletować. Posiekać na małe kawałki. Banan obrać i pokroić w cienkie plasterki.

Owoce najpierw wymieszać ze sobą, następnie wymieszać z sałatą.Olej wymieszać z jogurtem. Doprawić sos pieprzem, solą i sokiem z cytryny, polać sałatę. Płatki migdałowe przyrumienić na suchej patelni, posypać po wierzchu sałatę.

Sałata lodowa z sosem ogórkowym

Składniki:

1 mała sałata lodowa

4 pomidory

6 zielonych oliwek

6 czarnych oliwek

Sos:

300 g pełnotłustego jogurtu

2 łyżki śmietany 30%

½ ogórka sałatkowego

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Sałatę umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Pomidory umyć, podzielić na ćwiartki. Sałatę wymieszać z pomidorami i oliwkami. Jogurt wymieszać ze śmietaną.

Ogórek obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek bardzo drobno posiekać, dodać do sosu razem ze startym ogórkiem, dobrze wymieszać. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatę polać sosem tuż przed podaniem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments