Do przygotowania placków ziemniaczanych najlepsze są odmiany mączyste takie jak koral, bryza, janka, mila i lena. Dlatego, gdy planujemy ich smażenie, warto poszukać odpowiednich odmian. Wszystkie placki ziemniaczane smakują wyśmienicie, zarówno te z surowych jak i z gotowanych ziemniaków, dlatego od czasu do czasu można wypróbować nowy przepis. Placki z ziemniaków są uniwersalne, wystarczy podawać je z ulubionym sosem pomidorowym lub grzybowym, dowolną surówką, kwaśną śmietaną lub posypane z cukrem, by stworzyć pyszne danie dla każdego. Smacznego!

Placki ziemniaczane jeżyki

Składniki:

5-6 ziemniaków

1 łyżka ziemniaków

1 jajko

2-3 łyżki mąki

½ łyżeczki sody

sól i pieprz do smaku

olej

Wykonanie:

Umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać pozostałe składniki i szybko wymieszać, aby utarte ziemniaki nie zdążyły puścić soku.

Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżką cienkie, nieduże placuszki i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać gorące ze śmietaną.

Placki ziemniaczane puszyste

Składniki:

7-8 ziemniaków

5 jajek

2 szklanki mąki pszennej

3 dag drożdży

4 szklanki mleka

½ szklanka śmietany

sól do smaku

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Do miski wlać 2 szklanki ciepłego mleka (40 stopni C), dodać rozkruszone drożdże, wymieszać, następnie wsypać mąkę i drewnianą łyżką wyrobić ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować, przetrzeć przez sitko, dodać masło i śmietanę, dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.

Kiedy ciasto zacznie rosnąć, dodać masę ziemniaczaną, żółtka i pianę z białek. Posolić. Delikatnie zamieszać, dodać resztę mleka i poczekać, aż zacznie rosnąć. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz, kłaść łyżką nieduże placuszki i smażyć z obu stron na rumiano.

Placki ziemniaczane z mieszanych ziemniaków

Składniki:

1, 5 szklanki tartych, surowych ziemniaków

1 jako

1 szklanka puree ziemniaczanego

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżka mleka

sól i pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach, dodać mąkę i wymieszać. Do masy dodać puree z ziemniaków, wyrobić jednolitą masę. Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać sól i pieprz, dodać do masy ziemniaczanej. Całość starannie wymieszać.

Rozgrzać tłuszcz na średnim ogniu. Z masy ziemniaczanej formować placuszki o średnicy 5 cm i smażyć z obydwu stron na rumiano. Gotowe przekładać na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments