Robienie przetworów nie jest trudne, czasami bywa czasochłonne, ale ile daje satysfakcji. Konfitury z pigwy są niepowtarzalne, nie tylko dzięki swoim właściwościom odżywczym, ale także bogactwu smaków. Pigwa, owoc kwaśny jak cytryna, w połączeniu z cukrem i aromatem innych owoców, takich jak jabłka czy pomarańcze daje absolutnie niepowtarzalne połączenie. Konfiturę z pigwy według tego przepisu można dodawać do herbaty w zimowe wieczory (jedna łyżeczka na filiżankę herbaty), sprawdza się również jako dodatek do mięs i serów oraz do słodkich bułeczek.
Składniki:
2 kg owoców pigwowca
2 kg cukru
1 litr wody
Przygotowanie:
Owoce obrać, pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych. Wrzucić do rondla, zalać zimną wodą, tak, aby owoce były zakryte.
Wolno doprowadzić do wrzenia, delikatnie gotować na małym ogniu, aż zmiękną.
Ugotować syrop z 1 litra wody i 2 kg cukru, odszumować.
Do gorącego syropu włożyć owoce, przykryć je talerzem. Pozostawić całość do następnego dnia.
Owoce wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
Syrop ponownie zagotować, usunąć szumowiny. Do gorącego płynu włożyć owoce. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć garnek z ognia. Odstawić garnek na 10 minut.
Syrop z owocami znów ponownie wolno zagotować. Powtarzać procedurę ok. 3 razy – aż owoce zrobią się szkliste.
Gorącą konfiturę przełożyć do suchych, wyparzonych słoików. Zamknąć je szczelnie, odstawić do góry dnem do całkowitego ostudzenia.