Zielone zupy, pełne liści rzodkiewek, kopru, natki pietruszki, szczawiu, mlecza, pokrzyw to smak lata. Do gotowania najlepiej wykorzystać młode liście roślin jadalnych, najlepiej pochodzących z własnego ogródka. Każda zielona zupa może być niepowtarzalna, wystarczy dodać liście kalarepki lub gałązkę lubczyku, by uzyskać nową, odmienioną wersję zdrowej zupy. Smacznego!

Zielona zupa ze śmietaną

Składniki:

1 litr bulionu

½ szklanki posiekanych listów mlecza lub szczawiu

1 szklanka posiekanej sałaty

1 szklanka posiekanej natki pietruszki

½ szklanki posiekanego koperku

1 posiekana średnia cebula

1 łyżeczka soli

¼ łyżeczki pieprzu

3 szklanki śmietanki

1 łyżka mąki

1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Bulion doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się wywaru dodać zieleninę i cebulę, przyprawić solą i pieprzem, gotować na średnim ogniu 5 minut.

Śmietaną dokładnie wymieszać z mąką, zahartować gorącą zupą, delikatnie wlać do garnka z gotującą się zupą. Doprowadzić do ponownego zagotowania, nie przerywając mieszania.

Zupa koperkowa

Składniki:

2 duże pęczki kopru

1 ½ litra bulionu z warzyw

2 łyżki oliwy

sól i pieprz

sok z cytryny

ugotowane całe ziemniaki lub grzanki.

Przygotowanie:

Zagotować bulion, dodać jeden pęczek kopru. Gotować 15 minut. Dodać oliwę, sól i pieprz, doprawić sokiem z cytryny. Dodać drobno pokrojony drugi pęczek koperku, zagotować. Zupę zdjąć z ognia.

Nalać zupę do talerzy, do każdego talerza dodać ugotowanego ziemniaka lub porcję grzanek.

* Na każdy talerz można dodać po 1 łyżce jogurtu naturalnego.

Zielona zupa na żurze

Składniki:

1 ½ litra wody

8 ziemniaków

2 ząbki czosnku

listek laurowy, ziele angielskie

sól, pieprz

3 szklanki pokrojonej zieleniny: świeżych liści szpinaku, liści rzodkiewek, pokrzywy, natki pietruszki, natki selera, koperku

Żur

Przygotowanie:

Zagotować wodę z listkiem laurowym, zielem laurowym i przyprawami, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 15 minut. Do gotującej się zupy dodać zieleninę i rozgnieciony czosnek, gotować kolejne 5 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać żur do smaku. Zagotować.

* Na każdy talerz można dodać po połówce jajka na twardo oraz posiekany szczypiorek.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments