Zupy rybne zaliczane są przez dietetyków do jednych z najzdrowszych dań. Zawierają witaminy, żelazo, białko, jod, wapń oraz kwasy omega-3. Ryby są doskonałym źródłem białka zwierzęcego, które jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Najlepsze są ryby świeże, dlatego warto kupować pstrągi, gdyż ich hodowla jest rozpowszechniona w naszym kraju, dzięki czemu i ich cena nie jest wygórowana. Smacznego!

Składniki:

1-2 całe pstrągi

2 marchewki

1 pietruszka

½ małego selera

4 duże ziemniaki

1 listek laurowy

3 owoce ziela angielskiego

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 ząbek czosnku

sól, pieprz do smaku

masło do smażenia

Przygotowanie:

Pstrągi oczyścić i dokładnie umyć. Odciąć głowy i wyfiletować. Mięso pociąć na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć, wstawić do lodówki.

Głowy z kręgosłupem i płetwami włożyć do garnka, zalać zimną wodą (2 litry), dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować około 30 minut.

W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę i selera. Umyć i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojone warzywa. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawić solą i pieprzem, smażyć około 5 minut.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gotowy wywar rybny przecedzić, dodać do niego ziemniaki, podsmażone warzywa i rybę. Doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości ziemniaków (około 15 minut).

Ugotowaną zupę posypać posiekaną zieleniną.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments